Sposób przygotowania:
Przekładaniec wg Agnieszki
Przygotować niezbędne składniki na ciasto. Sparzyć wrzątkiem jajka kurze w celu pozbycia się bakterii. Oddzielić białka od żółtek. Do wysokiego naczynia przełożyć żółtka, dodać do nich cukier i zmiksować na jednolitą masę, następnie wlać olej i wodę, mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia do pozostałych składników ciasta. Na tym etapie zamieszać łyżką drewnianą ciasta, zaś w wysokiej misce ubić białka schłodzone ze szczyptą soli na sztywną pianę, która po odwróceniu naczynia nie wydostanie się poza naczynie. Następnie dodać pianę z białek do składników i zamieszać ciasto. Uzyskane ciasto podzielić na dwie równe części, do jednej części dodać kakao ( może być kawa rozpuszczalna) jeśli lubimy ciasto kawowe. Drugą część ciasta pozostawić bez zmian. Obie części ciasta przełożyć do dwóch prostokątnych foremek o wymiarach 25x 36 cm. Foremki wysmarować tłuszczem i oprószyć bułką tartą i wlać do forem ciasta. Wstawić do pieczenia do temperatury około 190- 210 stopni C na około 40-50 minut. Piec do suchego patyczka, następnie wyjąć, przestudzić ciasta i pokroić ciasta na równe plastry (ok.1 cm). W dalszej kolejności wykonać masę, w tym celu należy w szerokim rondelku zagotować mleko 1,1/2 szklanki, w 1/2 rozprowadzić budynie i wlać do mleka, zagotować budynie aby nie było grudek, zdjąć z palnika i przestudzić w kąpieli wodnej budyń, dodać miękkie masło i zmiksować całość do uzyskania jednolitej masy. W dalszej kolejności należy przekładać kolejne paski ciasta na przemian kolorami raz ciemny kolor, raz jasny. Położyć ciemny plaster, posmarować go kremem, położyć jasny, znów posmarować kremem i tak do końca pasków. Według przepisu podanego na opakowaniu wykonać polewę ciemną i jasną rozpuszczając ją w kąpieli wodnej i wedle uznania w sposób finezyjny dekorować jasną i ciemną polewą ciasto. Włożyć ciasto w celu zastygnięcia do lodówki.