Sposób przygotowania:
Przekładaniec z jabłkami i serem
Ciasto:
Masło utrzeć z cukrem i szczyptą soli, w trakcie ucierania dodać jajka, mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać do masy maślanej, zagnieść jednolite ciasto. Podzielić ciasto na trzy części i rozwałkować na papierze do pieczenia na wielkość blaszki ( 33 cm na 22 cm) , ale może być troszkę większa, upiec trzy jednakowe placki.
Pieczemy w temp. 175 st około 15 minut.
warstwa serowa:
Żółtka jajek utrzeć z cukrem, dodać proszek budyniowy i mleko, dokładnie wymieszać.
Masło rozpuścić, dodać cały ser oraz skórkę cytrynową, mieszając zagotować do bulgoczącego sera dodać płynne składniki i ponownie zagotować cały czas mieszając na koniec już po wyłączeniu gazu dolać sok z cytryny.
warstwa jabłkowa:
Jabłka zetrzeć na tarce z grubymi oczkami, przełożyć do garnka ( gdyby były kwaśne dodać 2-3 łyżki cukru), dolać 1/4 szklanki wody i zagotować, a następnie chwilę przesmażyć, kiedy jabłka zmiękną zdjąć garnek z palnika wsypać suchą galaretkę i mieszać do momentu jej rozpuszczenia. Masę jabłkową wystudzić.
Upieczony jeden blat z ciasta ułożyć w formie, wylać na nim całą gorącą masę serową, przykryć drugim plackiem i odstawić do wystudzenia się sera, następnie wyłożyć warstwę jabłek i przykryć ostatnim plackiem.
Czekoladę połamać, zalać gorącym mlekiem i rozpuścić nad parą, polać wierzch ciasta, dodatkowo można ozdobić wiórkami z białej czekolady i odstawić do lodówki na kilka godzin ( im dłużej tym dla ciasta lepiej)
Masło utrzeć z cukrem i szczyptą soli, w trakcie ucierania dodać jajka, mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać do masy maślanej, zagnieść jednolite ciasto. Podzielić ciasto na trzy części i rozwałkować na papierze do pieczenia na wielkość blaszki ( 33 cm na 22 cm) , ale może być troszkę większa, upiec trzy jednakowe placki.
Pieczemy w temp. 175 st około 15 minut.
warstwa serowa:
Żółtka jajek utrzeć z cukrem, dodać proszek budyniowy i mleko, dokładnie wymieszać.
Masło rozpuścić, dodać cały ser oraz skórkę cytrynową, mieszając zagotować do bulgoczącego sera dodać płynne składniki i ponownie zagotować cały czas mieszając na koniec już po wyłączeniu gazu dolać sok z cytryny.
warstwa jabłkowa:
Jabłka zetrzeć na tarce z grubymi oczkami, przełożyć do garnka ( gdyby były kwaśne dodać 2-3 łyżki cukru), dolać 1/4 szklanki wody i zagotować, a następnie chwilę przesmażyć, kiedy jabłka zmiękną zdjąć garnek z palnika wsypać suchą galaretkę i mieszać do momentu jej rozpuszczenia. Masę jabłkową wystudzić.
Upieczony jeden blat z ciasta ułożyć w formie, wylać na nim całą gorącą masę serową, przykryć drugim plackiem i odstawić do wystudzenia się sera, następnie wyłożyć warstwę jabłek i przykryć ostatnim plackiem.
Czekoladę połamać, zalać gorącym mlekiem i rozpuścić nad parą, polać wierzch ciasta, dodatkowo można ozdobić wiórkami z białej czekolady i odstawić do lodówki na kilka godzin ( im dłużej tym dla ciasta lepiej)
ciasteczka