iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Przekładaniec z jabłkami i serem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ciasto jest z tych pracochłonnych i wymagającym czasu na przygotowanie , bardzo ładnie wygląda na talerzu i super smakuje.

Przekładaniec z jabłkami i serem

Składniki:

Przekładaniec z jabłkami i serem

ciast:

warstwa serowa;

  • 1 kg sera na serniki w wiaderku
  • 1 szklanka cukru
  • 2 budynie cytrynowe
  • 4 żółtka
  • 20 dag masła
  • 1/4 szklanki mleka
  • 1 łyżka otartej skórki cytrynowej
  • sok wyciśnięty z 1/2 cytryny

warstwa jabłkowa:

  • 1 kg obranych jabłek
  • 2 galaretki cytrynowe

dodatkowo:

  • 10 dag czekolady mlecznej
  • 1/4 szklanki mleka

Sposób przygotowania:

Przekładaniec z jabłkami i serem
Ciasto:

Masło utrzeć z cukrem i szczyptą soli, w trakcie ucierania dodać jajka, mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać do masy maślanej, zagnieść jednolite ciasto. Podzielić ciasto na trzy części i rozwałkować na papierze do pieczenia na wielkość blaszki ( 33 cm na 22 cm) , ale może być troszkę większa, upiec trzy jednakowe placki.

Pieczemy w temp. 175 st około 15 minut.

warstwa serowa:

Żółtka jajek utrzeć z cukrem, dodać proszek budyniowy i mleko, dokładnie wymieszać.

Masło rozpuścić, dodać cały ser oraz skórkę cytrynową, mieszając zagotować do bulgoczącego sera dodać płynne składniki i ponownie zagotować cały czas mieszając na koniec już po wyłączeniu gazu dolać sok z cytryny. 

warstwa jabłkowa:

Jabłka zetrzeć na tarce z grubymi oczkami, przełożyć do garnka ( gdyby były kwaśne dodać 2-3 łyżki cukru), dolać 1/4 szklanki wody i zagotować, a następnie chwilę przesmażyć, kiedy jabłka zmiękną zdjąć garnek z palnika wsypać suchą galaretkę i mieszać do momentu jej rozpuszczenia. Masę jabłkową wystudzić.

Upieczony jeden blat z ciasta ułożyć w formie, wylać na nim całą gorącą masę serową, przykryć drugim plackiem i odstawić do wystudzenia się sera, następnie wyłożyć warstwę jabłek i przykryć ostatnim plackiem.

Czekoladę połamać, zalać gorącym mlekiem i rozpuścić nad parą, polać wierzch ciasta, dodatkowo można ozdobić wiórkami z białej czekolady i odstawić do lodówki na kilka godzin ( im dłużej tym dla ciasta lepiej)