akrobatka2

akrobatka2

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 594]

Agrestowo-wiśniowy przekładaniec z kulkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Pyszny przekładaniec z chrupiącymi pod zębami kulkami czekoladowymi. Przełożony dwoma kremami: wiśniowym i agrestowym. Wysokie i efektowne ciasto. Polecam!

Agrestowo-wiśniowy przekładaniec z kulkami

Składniki:

Agrestowo-wiśniowy przekładaniec z kulkami

Biszkopt ze śniadaniowymi kulkami czekoladowymi: (3x)

  • 3 jajka w temperaturze pokojowej
  • 3 łyżki cukru pudru
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 g mąki pszennej
  • 3/4 szkl. czekoladowych kulek śniadaniowych, np. Mlekołaki

Krem agrestowy

  • 500 g umytego i obranego z końcówek agrestu
  • 250 ml wody
  • 5 łyżek cukru
  • 2 budynie śmietankowe
  • 250 g miękkiego masła

Krem wiśniowy

Dodatkowo

  • 2 szkl. śniadaniowych kulek czekoladowych

Sposób przygotowania:

Agrestowo-wiśniowy przekładaniec z kulkami

Biszkopt

Agrestowo-wiśniowy przekładaniec z kulkami
Przelanie masy na biszkopt do blaszki z papierem.

Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, stopniowo dodawać cukier, cały czas miksując. Następnie dodawać po jednym żółtku i dalej miksować. Mąkę, proszek do pieczenia i sodę przesiać i wymieszać z kulkami czekoladowymi. Wsypać do piany i bardzo delikatnie wymieszać szpatułką. Na blaszkę o wymiarach 24x24 cm wyłożoną papierem do pieczenia wylać ciasto. Piec w 180 st.C około 20 minut do zarumienienia. Upieczony biszkopt wyjąć i wystudzić. W ten sam sposób upiec pozostałe dwa biszkopty.

Krem agrestowy

Agrest, cukier i 150 ml wody umieścić w garnuszku i zagotować. Gotować przez około 5 minut, aż agrest zmięknie. Następnie zmiksować mieszankę blenderem do gładkości. Budynie rozpuścić w w około 100 ml wody i dodać je do agrestu. Cały czas mieszając gotować do zgęstnienia. Zdjąć z ognia i pozostawić do całkowitego wystudzenia. Masło utrzeć do puszystości, dodawać stopniowo agrestowy budyń i dobrze zmiksować. Krem wyłożyć na pierwszy biszkopt umieszczony w blaszce, w której był pieczony. Krem przykryć II biszkoptem. Schłodzić w lodówce.

Krem wiśniowy

Agrestowo-wiśniowy przekładaniec z kulkami
Schłodzone w lodówce ciasto przed podaniem.

Wiśnie, cukier i sok z cytryny umieścić w garnku i zagotować. Następnie zmiksować blenderem na puree. Żelatynę dodać do gorącego puree z wiśni i wymieszać do jej całkowitego rozpuszczenia. Wystudzić. Śmietankę ubić na sztywno. Kilka łyżek odłożyć do dekoracji przekładańca. Pod koniec ubijania dodać tężejące puree z wiśni i dobrze zmiksować. Gotowy krem wysmarować na drugim biszkopcie i przykryć ostatnim. Wierzch przekładańca wysmarować odłożoną wcześniej bitą śmietaną i udekorować kulkami czekoladowymi. Schłodzić do stężenia kremów. Smacznego!