lenian

lenian

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 156]

Przepiórcze kwiatuszki

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ciekawa przekąska szczególnie na Wielkanoc

Przepiórcze kwiatuszki Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Przepiórcze kwiatuszki

 

  • 18 jajek przepiórczych
  • 80g szynki szwarcwaldzkiej
  • sos aioli lub majonez
  • kawior
  • forma silikonowa do cukierków
  • kruche ciasto:
  • 100 g mąki
  • 50 g masła
  • żółtko
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

Przepiórcze kwiatuszki
Wsyp mąkę do miski, dodaj posiekane masło, wyrabiaj aż zrobią się okruszki, dodaj sól i żółtko. Szybko zagnieć ciasto. Gotowe ciasto włóż do lodówki na 30 minut. Po schłodzeniu rozwałkuj ciasto i wyklej foremki. Piecz 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Ugotuj jajka przepiórcze, plastry szynki przekrój na pół. Wystudzone tarteletki wyłóż szynką tak by powstał kwiatek, nałóż odrobinę sosu aioli, na to jajko a na wierzchu posyp kawiorem.
Przepiórcze kwiatuszki
Piecz 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.
Przepiórcze kwiatuszki
Wystudzone tarteletki wyłóż szynką tak by powstał kwiatek
Przepiórcze kwiatuszki
Etap 3