Haniia88

Haniia88

Kucharz
[Przepisów: 21]

Przepis na TIRAMISU przywieziony z Włoch

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Prawdziwy wloski przepis. Ciasto znika cale niezaleznie od okazji i od liczby innych ciast na stole. WAŻNE: nie zamieniac alkoholi na inne.

Przepis na TIRAMISU przywieziony z Włoch

Składniki:

Przepis na TIRAMISU przywieziony z Włoch

 

  • 1,5 opakowania biszkoptów (kupuje SAN lady fingers)
  • 2,5 filiżanki gorącej wody
  • 1,4 filiżanki cukru
  • 5 łyżek kawy rozpuszczalnej
  • 1,4 filizanka brandy
  • 2 łyżki likieru amaretto
  • 500g mascarpone
  • 5 łyżek cukru pudru
  • pól litra śmietany do ubicia
  • 2 łyżki kakao nieslodzonego

Sposób przygotowania:

Przepis na TIRAMISU przywieziony z Włoch
Połączyć gorącą wodę cukier i kawę. Mieszać aż do rozpuszczenia kawy i cukru. Dodac brandy i amaretto.DO mascarpone dodac 3 łyżki cukru pudru i wymieszac. Śmietanę ubić i powoli dodawac do mascarpone mieszajac.1.Ulożyc warstwe i biszkoptów i nasączyc ja połowa objętosci mieszanki wody kawy i cukru. Ważne jest aby biszkopty byly dokladnie nasaczone. NIe polane byle jak. Łyzka nalezy rozlac dokladnie mieszanke po biszkoptach. 2. warstwę biszkoptów przykryc kremem z mascarpone (połową objętosci) 3ulozyc nastepna warstwe biszkoptów i powtózyc czynność 1 i 24. kakao zmieszac z dwiema łyzkami cukru pudru i posypac na wierzchu ciasta. wstawic do lodówki na przynajmniej 2 godz.Uwaga. Ciasto zazwyczaj robie w tortownicy o srednicy 28 cm i jest to idealna ilosci na taka forme. Czasem robie tez w salaterkach jak na zdjeciu.Życzę smacznego. Naprawde warto spróbowac zrobic.

Tagi:

biszkopt kawa