Frytki z batatów są przysmakiem kuchni amerykańskiej, słodszym i zdrowszym niż frytki z ziemniaków (bataty to bogate źródło karotenów i fitosteroli). Z surowych, grubo pokrojonych warzyw można je upiec w ciągu 20–30 minut. W USA stanowią popularny dodatek do mięs i hamburgerów. Świetnie smakują w połączeniu z łagodnymi dipami. Tradycyjnie (po meksykańsku) doprawia się je trzema rodzajami pieprzu.
Sos do frytek

Sos do frytek

Sos belgijski to bardzo popularny sos do frytek powstały z połączenia cebuli, majonezu, ketchupu i przypraw. Mieszając ketchup, majonez i nieco czosnku można przygotować szybki sos do frytek. Smażone ziemniaki dobrze smakują także z sosem pomidorowym lub czosnkowym. Sos do frytek z czosnkiem nie musi być kaloryczny – zamiast majonezu wystarczy do niego dodać jogurt naturalny.

Frytki z piekarnika

Frytki z piekarnika

Frytki z piekarnika to zdrowsza alternatywa dla tych smażonych w oleju. Ich przygotowanie nie jest trudne. Jak zatem zrobić domowe frytki z piekarnika? Wystarczy obrane i pokrojone w słupki ziemniaki wyłożyć na blachę i zapiec w 220 st. C. Tak przygotowane frytki można podawać z ketchupem, majonezem czy dowolnie innym sosem. Świetnie się sprawdzą jako dodatek do grillowanej piersi z kurczaka, ryby czy zwykłego schabowego.

Domowe chipsy

Domowe chipsy

Domowe chipsy można upiec w piekarniku albo zrobić w mikrofalówce. Przekąska jest lekka i niskokaloryczna, bo nie zawiera w sobie tłuszczu, w przeciwieństwie do tradycyjnych chipsów sprzedawanych w sklepach. Zdrową przekąskę można zrobić z warzyw, np. ziemniaków, marchewek, buraków lub ogórków oraz owoców – bananów, jabłek, truskawek. Warzywo lub owoc kroi się na cienkie plastry i piecze, aż się lekko zarumienią. Domowe chipsy z ziemniaków można doprawić solą albo podawać z sosem czosnkowym.

Chipsy z batatów

Chipsy z batatów

Chipsy z batatów są bardzo zdrowe, bogate w witaminę A i beta-karoten, dzięki czemu pozytywnie wpływają na wzrok, skórę i paznokcie. Można przygotować je zarówno na słodko, jak i na ostro. Bataty wystarczy pokroić w plastry, obtoczyć w ulubionych przyprawach i podpiec w piekarniku (w zależności od grubości plastrów piecze się je od 20 do 30 minut). Świetnie smakują z dodatkiem tymianku i papryki.

Gyros z frytkami

Gyros z frytkami

Domowy gyros z frytkami to pomysł na smaczne i szybkie danie z kurczaka. Mięso drobiowe pokrojone w kostkę, obsypuje się przyprawą do gyrosa, a następnie smaży na patelni. Kurczaka można do smaku doprawiać ostrą papryką. Danie gyros podaje się z sosem czosnkowym lub ketchupem, frytkami oraz sałatką – najlepiej z kapusty pekińskiej, pomidorów i zielonego ogórka. Warzywa miesza się z majonezem, solą oraz pieprzem.

Polecane przepisy do kategorii Frytki z batatów

Znaleźliśmy 6 przepisów w kategorii Frytki z batatów