Słodkie frytki z marchewki są alternatywą dla tradycyjnych, ziemniaczanych. Smakiem przypominają frytki z batatów, ale mają dużo więcej karotenu, z którego czerpiemy witaminę A. W wersji fit (upieczone w piekarniku) zastąpią dzieciom niezdrowe fast foody, a dorosłych uchronią przed podwyższeniem cholesterolu oraz nadwagą. Najlepiej smakują z rybami i sosem czosnkowym.
Sos do frytek

Sos do frytek

Sos belgijski to bardzo popularny sos do frytek powstały z połączenia cebuli, majonezu, ketchupu i przypraw. Mieszając ketchup, majonez i nieco czosnku można przygotować szybki sos do frytek. Smażone ziemniaki dobrze smakują także z sosem pomidorowym lub czosnkowym. Sos do frytek z czosnkiem nie musi być kaloryczny – zamiast majonezu wystarczy do niego dodać jogurt naturalny.

Frytki z piekarnika

Frytki z piekarnika

Frytki z piekarnika to zdrowsza alternatywa dla tych smażonych w oleju. Ich przygotowanie nie jest trudne. Jak zatem zrobić domowe frytki z piekarnika? Wystarczy obrane i pokrojone w słupki ziemniaki wyłożyć na blachę i zapiec w 220 st. C. Tak przygotowane frytki można podawać z ketchupem, majonezem czy dowolnie innym sosem. Świetnie się sprawdzą jako dodatek do grillowanej piersi z kurczaka, ryby czy zwykłego schabowego.

Domowe chipsy

Domowe chipsy

Domowe chipsy można upiec w piekarniku albo zrobić w mikrofalówce. Przekąska jest lekka i niskokaloryczna, bo nie zawiera w sobie tłuszczu, w przeciwieństwie do tradycyjnych chipsów sprzedawanych w sklepach. Zdrową przekąskę można zrobić z warzyw, np. ziemniaków, marchewek, buraków lub ogórków oraz owoców – bananów, jabłek, truskawek. Warzywo lub owoc kroi się na cienkie plastry i piecze, aż się lekko zarumienią. Domowe chipsy z ziemniaków można doprawić solą albo podawać z sosem czosnkowym.

Chipsy z marchewki

Chipsy z marchewki

Chipsy z marchewki są bogatym źródłem beta-karotenu, który zapewnia prawidłową pracę narządu wzroku, wzmacnia odporność, a także opóźnia tworzenie się zmarszczek. Chipsy z marchewki świetnie smakują przyprawione papryką cayenne, oregano, tymiankiem, czosnkiem i pieprzem mielonym. Można je podawać również na słodko np. z dodatkiem cynamonu lub cukru. Najszybciej przygotuje się je, zapiekając w piekarniku.

Gyros z frytkami

Gyros z frytkami

Domowy gyros z frytkami to pomysł na smaczne i szybkie danie z kurczaka. Mięso drobiowe pokrojone w kostkę, obsypuje się przyprawą do gyrosa, a następnie smaży na patelni. Kurczaka można do smaku doprawiać ostrą papryką. Danie gyros podaje się z sosem czosnkowym lub ketchupem, frytkami oraz sałatką – najlepiej z kapusty pekińskiej, pomidorów i zielonego ogórka. Warzywa miesza się z majonezem, solą oraz pieprzem.

Polecane przepisy do kategorii Frytki z marchewki