Pieczona pierś z indyka na obiad to sycące danie dla całej rodziny. W rękawie można piec indyka w całości lub w kawałkach. Udo lub pierś z indyka przed włożeniem do rękawa trzeba doprawić. Mięso najlepiej marynować przez całą noc. Zalewę można przygotować z wody z dodatkiem soli, pierzu, liści laurowych, czosnku oraz soku z cytryny i pomarańczy. Po wyjęciu indyka z solanki trzeba go osuszyć ręcznikiem papierowym i odstawić, aby ogrzał się do temperatury pokojowej. Udo z indyka lub piersi naciera się wyciśniętym przez praskę czosnkiem wymieszanym z olejem. Mięso przekłada się do rękawa do pieczenia i umieszcza w rozgrzanym piekarniku. Pod koniec pieczenia można rozciąć rękaw i polać mięso jego naturalnym sosem.
Indyk pieczony w rękawie z warzywami
Indyk może być pieczony w rękawie z dodatkiem warzyw, np. marchewki, cebuli, fasoli, kalarepy czy selera. Piersi z indyka myje się pod bieżącą wodą i osusza ręcznikiem papierowym. Mięso naciera się sosem sojowym z dodatkiem pieprzu. Warzywa kroi się na mniejsze kawałki i układa na dnie nadmuchanego rękawa do pieczenia. Na warzywach układa się mięso i całość zalewa odrobiną gorącej wody. Indyka można dodatkowo doprawić tymiankiem i czosnkiem. Rękaw kładzie się na dużą blachę i piecze w piekarniku, aż mięso będzie miękkie. Piersi z indyka można podawać z ziemniakami, kaszą, ryżem i sosem, np. pieczeniowym lub czosnkowym.
Pieczony udziec z indyka w rękawie z dodatkiem suszonych śliwek
Mięso indycze dobrze komponuje się z suszonymi owocami, np. śliwkami. Przed pieczeniem indyka, udziec należy zamarynować. Zalewę można zrobić z czosnku, miodu, soli, musztardy, soku z cytryny, oleju, słodkiej papryki i suszonych śliwek pokrojonych na drobne kawałki. Mięso zalane marynatą odstawia się na noc, w chłodne miejsce. Tak przygotowany udziec przekłada się do rękawa foliowego i mocno związuje jego końce. Po upieczeniu, indyka można od razu porcjować, krojąc na grube kawałki. Pieczony indyk dobrze smakuje z gotowanymi ziemniakami lub kaszą i surówkami, np. z kapusty pekińskiej lub kiszonej.
Indyk pieczony w rękawie z warzywami
Indyk może być pieczony w rękawie z dodatkiem warzyw, np. marchewki, cebuli, fasoli, kalarepy czy selera. Piersi z indyka myje się pod bieżącą wodą i osusza ręcznikiem papierowym. Mięso naciera się sosem sojowym z dodatkiem pieprzu. Warzywa kroi się na mniejsze kawałki i układa na dnie nadmuchanego rękawa do pieczenia. Na warzywach układa się mięso i całość zalewa odrobiną gorącej wody. Indyka można dodatkowo doprawić tymiankiem i czosnkiem. Rękaw kładzie się na dużą blachę i piecze w piekarniku, aż mięso będzie miękkie. Piersi z indyka można podawać z ziemniakami, kaszą, ryżem i sosem, np. pieczeniowym lub czosnkowym.
Pieczony udziec z indyka w rękawie z dodatkiem suszonych śliwek
Mięso indycze dobrze komponuje się z suszonymi owocami, np. śliwkami. Przed pieczeniem indyka, udziec należy zamarynować. Zalewę można zrobić z czosnku, miodu, soli, musztardy, soku z cytryny, oleju, słodkiej papryki i suszonych śliwek pokrojonych na drobne kawałki. Mięso zalane marynatą odstawia się na noc, w chłodne miejsce. Tak przygotowany udziec przekłada się do rękawa foliowego i mocno związuje jego końce. Po upieczeniu, indyka można od razu porcjować, krojąc na grube kawałki. Pieczony indyk dobrze smakuje z gotowanymi ziemniakami lub kaszą i surówkami, np. z kapusty pekińskiej lub kiszonej.
Polecane przepisy do kategorii Indyk pieczony w rękawie
Sortuj wg: