Charakterystyka kuchni armeńskiej
Kuchnia armeńska zwana jest również ormiańską. Opiera się na sztuce kulinarnej Kaukazu, Azji, Bałkanów i zachodniej Europy, jest więc wyjątkowa i różnorodna. Armeńskie dania mają wyrazisty smak, są aromatyczne, rozgrzewające i sycą na wiele godzin. Niestety większość z nich jest czasochłonna w przygotowaniu. Dzieje się tak, gdyż Ormianie kładą duży nacisk na przyrządzanie potraw w odpowiedniej kolejności. Każdy składnik (zwłaszcza przyprawy i zioła) powinien być dodany we właściwym momencie, dzięki czemu posiłki są smaczniejsze. Kolejność tę można znaleźć w przepisach kulinarnych.
Najbardziej znane dania kuchni ormiańskiej
Najbardziej znanymi daniami kuchni armeńskiej są grillowane szaszłyki z wieprzowiny, kurczaka, baraniny albo wołowiny. Przygotowuje się je z mięsa mielonego, warzyw, przypraw, ziół i sosów. Szaszłyki można podawać z ryżem, pieczonym bakłażanem bądź lawaszem, czyli plackiem pszennym. Ormianie chętnie jedzą również barszcz warzywny, chaszlamę (gulasz wielowarstwowy z piwem), dolmę (mięso zapiekane w liściach winogrona), ryż z rodzynkami, a także okroszkę (jogurt naturalny albo kefir z ogórkiem i koperkiem). Gotowane raki, pikle, suszone ryby, hummus oraz marynowane bakłażany stanowią doskonałą przekąskę między posiłkami. Na deser często serwuje się bahlavę, czyli słodkie ciasto z miodem i bakaliami oraz świeże owoce z lokalnych upraw. Ormianie najczęściej piją kawę, świeże soki owocowe, koniak oraz nalewki domowej roboty.
Kuchnia armeńska jest obfita w rozmaite owoce, warzywa, mięsa oraz zboża. Znany chasz jest tradycyjną potrawą ormiańską serwowaną pod postacią gęstego gulaszu mięsnego. Podobnie jak w Polsce, popularną zupą jest barszcz.
Wyjątkowo smacznymi i ciekawymi armeńskimi produktami są przetwory mleczne. Cenne w mikroelementy jogurty o nazwie macun czy okroszka, która składa się z kefiru w towarzystwie ogórka z koperkiem, są potrawami tradycyjnymi. Co ciekawe, narodowym owocem ormiańskim jest… morela, natomiast popularnym alkoholem koniak. Popularność zdobyły takie potrawy jak np. kiufta – kulki mięsne z cebulą i jajkiem.
Jeżeli chcecie poznać egzotyczne ormiańskie smaki, zajrzyjcie do działu kuchnia armeńska na portalu gotujmy.pl. Tutaj każdy odnajdzie coś dla siebie. Serdecznie zapraszamy!
Zdjęcie: Fotolia