Sposób przygotowania:
Roladki z bakłażana z fetą
Bakłażan umyć, pokroić w plastry, oprószyć solą i po 15 minutach opłukać, osuszyć. Ser feta rozgnieść widelcem, dodać śmietanę i zmiażdżony czosnek, wymieszać.
Na plastry bakłażana włożyć porcję sera, zawinąć, spiąć wykałaczkami. Oprószyć mąką, zanurzyć w roztrzepanym jajku i obtoczyć w bułce tartej.
Na rozgrzanej oliwie rumienić z obu stron na złoty kolor.
Sos pomidorowy. Na rozgrzanej łyżce oliwy podsmażyć posiekany czosnek, dodać przecier pomidorowy i dusić około 10 minut.
Pod koniec wsypać posiekane oregano i koperek, doprawić do smaku solą, cukrem i pieprzem. Przed podaniem z roladek usunąć wykałaczki.
Na plastry bakłażana włożyć porcję sera, zawinąć, spiąć wykałaczkami. Oprószyć mąką, zanurzyć w roztrzepanym jajku i obtoczyć w bułce tartej.
Na rozgrzanej oliwie rumienić z obu stron na złoty kolor.
Sos pomidorowy. Na rozgrzanej łyżce oliwy podsmażyć posiekany czosnek, dodać przecier pomidorowy i dusić około 10 minut.
Pod koniec wsypać posiekane oregano i koperek, doprawić do smaku solą, cukrem i pieprzem. Przed podaniem z roladek usunąć wykałaczki.