Lawenda jest jedną z najpopularniejszych roślin, którą można uprawiać zarówno w warunkach domowych w doniczce, jak też na ogrodzie. Posiada właściwości zdrowotne, kulinarne oraz ozdobne, gdyż odznacza się pięknym wyglądem i zapachem. W świecie kulinarnym wysuszone liście lawendy wykorzystywane są jako przyprawa o lekko gorzkim smaku i intensywnym zapachu. Napar z kwiatów lawendy lub dodatek listków do potraw jest zalecany osobom cierpiącym na dolegliwości trawienne, np. zaparcia czy niestrawność. Roślina ta jest stosowana przede wszystkim w kuchni hiszpańskiej, włoskiej oraz francuskiej. Stanowi doskonały dodatek do potraw grillowanych oraz rozmaitych dań mięsnych, jak pieczona baranina, rybna galareta lub duszone mięso. Lawenda pojawia się również w mieszankach przyprawowych, w których zestawiana jest z bazylią, tymiankiem, lebiodką oraz hyzopem. Dodatkiem do sałatek warzywnych, sosów oraz octów winnych są świeże, posiekane liście, a ekstrakt z olejku lawendowego służy wzbogacaniu smaku żelatyny, budyniów, a także słodyczy, zwłaszcza tych domowej roboty.

Jak zrobić lody lawendowe?

Lawenda ceniona jest za swoje walory smakowo-zapachowe. Jednym z pomysłów na jej kulinarne zastosowanie jest dodanie suszonych kwiatów lawendy do lodów domowej roboty, które przygotuje się z żółtej jaj, śmietany kremówki, drobnego cukru i białej czekolady. W rondelku podgrzewa się do wrzenia śmietanę kremówkę, do której dodaje się kwiaty lawendy. Kolejnym krokiem jest przecedzenie zawartości rondelka przez sitko o bardzo drobnych oczkach w celu pozbycia się pozostałości po roślinie. W kąpieli wodnej uciera się żółtka jaj wraz z cukrem, aż do uzyskania kremu o puszystej konsystencji. W oddzielnym garnku, również w kąpieli wodnej, rozpuszcza się białą czekoladę z dodatkiem odrobiny lawendowej śmietanki kremówki. Pozostałą śmietankę ubija się na sztywno mikserem, a następnie dodaje się do niej utarte żółtka i białą czekoladę. Całość należy wymieszać i przelać do specjalnej maszynki do lodów.

Pomysł na lawendowe kruche ciasteczka Szybkim i niezwykle prostym w przygotowaniu przepisem wykorzystującym lawendę są kruche ciasteczka z dodatkiem suszonego kwiatu. Do ich wykonania potrzebne są jedynie: mąka pszenna, masło, jajo, cukier oraz suszona lawenda. Składniki na ciasto należy zagnieść i rozwałkować na grubość około 3 mm. Po wierzchu ciasta posypuje się lawendę, którą za pomocą wałka wbija się w ciasto, z którego następnie wykrawa się dowolne kształty. Ciasteczka układa się na blasze do pieczenia wyłożonej papierem, a następnie smaruje się je mlekiem i oprósza cukrem. Deser piecze się przez około 20 minut w temperaturze 180 stopni.
Curry

Curry

Curry to mieszanka przypraw. Podstawą jest kurkuma, która nadaje jej żółto-pomarańczowy kolor. Dobór reszty przypraw zależy od upodobań wytwórcy, jednak najczęściej spotykane są mieszanki z imbirem, pieprzem, solą, kolendrą, czosnkiem, cynamonem, chili, kminkiem i gałką muszkatołową. Czasem dodaje się również kardamon, szalotkę, gorczycę czarną i goździki. W Indiach słowo „curry” oznacza potrawę w gęstym sosie lub gulasz.

Jałowiec

Jałowiec

Jałowiec jest przyprawą o intensywnym korzennym, słodko-gorzkim smaku. Można go kupić w formie suszonych szyszkojagód. Są to owoce krzewu jałowca. Jałowiec wykorzystuje się do przygotowania marynat do mięs. Najczęściej łączy się go z winem, zielem angielskim, pieprzem i majerankiem. Jagody jałowca pasują do dziczyzny, wołowiny i wieprzowiny. Można z nich też zrobić nalewkę.

Gałka muszkatołowa

Gałka muszkatołowa

Gałki muszkatołowej używamy w kuchni na co dzień, doprawiając nią zarówno desery, jak i dania obiadowe. Jest aromatyczna, ale delikatna, dlatego pasuje do wielu potraw. Nadaje się zarówno do dań kuchni orientalnej, jak i polskiej. Szczypta gałki muszkatołowej nadaje charakterystyczny smak flakom i bigosowi. Bez niej nie powstanie piernik ani grzaniec.

Cząber

Cząber

Cząber to wyrazista, pikantna przyprawa stosowana do zup, gulaszy, potraw przyrządzanych z roślin strączkowych i farszów. Wyróżnia się jej dwa rodzaje – letnią (łagodniejszą) i zimową (ostrzejszą). W kulturze ludowej stosowana była dawniej jako silny afrodyzjak. Obecnie można ją znaleźć również jako dodatek do past do zębów, olejków eterycznych i mydeł. Cząber działa antyseptycznie i łagodzi biegunki.

Anyż

Anyż

Anyż to przyprawa występująca w dwóch odmianach – biedrzeniec anyż (znany też jako anyżek) i anyż gwiazdkowy (gwiaździsty). Obie wersje mają bardzo szerokie zastosowanie kulinarne. Anyż dodaje się zarówno do dań na słodko, jak i na słono. Biedrzeniec anyż to nadaje wyjątkowy aromat gotowanym warzywom, napojom, rybom i owocom morza. Gwiazdki anyżu to niezastąpiony dodatek do bożonarodzeniowych wypieków i pierników. Anyż w gwiazdkach doskonale podkreśla również smak dań kuchni chińskiej i orientalnej.

Estragon

Estragon

Estragon jest byliną cenioną za swoje właściwości kulinarne oraz lecznicze. Posiada wyrazisty, lekko gorzki smak. Wykazuje działanie wzmagające apetyt i usprawniające procesy trawienne. W kuchni najczęściej wykorzystuje się suszone liście estragonu jako przyprawę do dań mięsnych, ryb, sałatek i rozmaitych sosów (tatarskiego, bearnaise, remoulade etc.). Estrgonem przyprawia się również warzywa, np. duszoną marchewkę, ziemniaki, grzyby i buraki oraz zupy - zawsze pod koniec gotowania.

Pieprz

Pieprz

Pieprz, choć jest tak popularną przyprawą, ma również mało znane odmiany (np. hoja santa). Wśród najbardziej cenionych pod względem kulinarnym są pieprz cayenne i zielony, które zyskały renomę w kuchni francuskiej. Niektóre rodzaje pieprzu (jak ziołowy) są po prostu mieszankami różnych przypraw, inne zaś (jak syczuański) to rzadko występujące ziarna mielone bez domieszek. Uprawa większości gatunków pieprzowca możliwa jest w warunkach tropikalnych, ale niektóre mogą urosnąć także w Polsce.

Hibiskus

Hibiskus

Hibiskus, nazywany inaczej malwą sułtańską, to kwiat, z którego robi się ziołowy napar. Roślina wydaje kwiatostan w odcieniach czerwieni, bieli oraz żółci. Napój z suszonych kwiatów hibiskusa to karkade. Napar można urozmaicić, dodając do herbaty np. kardamon, cynamon, wanilię lub imbir. Herbatę z hibiskusa podaje się, na ciepło lub zimno – z dużą ilością cukru. Do naparu można też dodać świeże liście mięty, sok z pomarańczy lub cytryny, a także wodę kwiatową (np. różaną). Hibiskus dostępny jest w sklepach zielarskich i herbacianych oraz aptekach.

Polecane przepisy do kategorii Lawenda