Pieprz to przyprawa, która ceniona była już w starożytnym Rzymie. Dodawano ją do słodkich potraw, łączono z miodem lub owocami.
Pieprz wykorzystywano także do celów leczniczych: pobudzał ona apetyt, wspomagał przy katarze, obniżał gorączkę i był używany jako afrodyzjak!
Niegdyś pieprz był trudno dostępny i ceniony na wagę złota, z biegiem czasu stał się on przyprawą biedaków. Obecnie bez niego nie jesteśmy w stanie wyobrazić sobie gotowania. Jakie odmiany tej przyprawy wyróżniamy?
Pieprz czarny
Ta popularna przyprawa wywodzi się z rodziny pieprzowatych i występuje głównie w krajach strefy tropikalnej. W duecie z solą stanowi często obowiązkowy zestaw niejednej pani domu. Doskonale komponuje się w potrawach mięsnych, zupach, sałatkach, surówkach i najróżniejszych przekąskach.
Warto pamiętać, że czarnym pieprzem ziarnistym przyprawia się potrawy na początku przyrządzania, a mielonym – na końcu.
Fot. Fotolia
Pieprz biały
Pieprz biały powstaje poprzez długie moczenie, a następnie suszenie i otarcie owocni dojrzałego pieprzu czarnego. Jest mniej palący i delikatniejszy od pieprzu opisanego wyżej. Fantastycznie pasuje szczególnie do białych sosów i zup ale śmiało doprawiać nim można także drób i ryby.
Pieprz zielony
Otrzymywany jest z niedojrzałych, jeszcze zielonych nasion pieprzu czarnego. Po zamarynowaniu w kwasie octowym i suszeniu nadaje się do potraw z kaczki, ryb i zup. Niewielką ilość zielonego pieprzu można dodawać też do deserów.
Pieprz czerwony
Jego czerwone, aromatyczne, słodkawo-pikantne ziarna, choć wyglądem przypominają czarny pieprz, w rzeczywistości są suszonymi jagodami rośliny Schinus molle. Porastają Amerykę południową i charakteryzują się kruchą osłonką i drobnym pyłkiem obecnym w ziarnach.
Ponieważ ziarna tej rośliny znane są w sklepach pod nazwą pieprzu, mają też podobne do niego zastosowanie. Pieprz ten stanowi najczęściej składnik wielu mieszanek pieprzowych i przyprawowych, ale dobrze smakuje również w zupach, lekkich bulionach i marynatach. Warto wykorzystać go do twarożku, śledzi czy jako element dekoracyjny potraw.
Pieprz kolorowy
Jest to mieszanka składająca się z pieprzu czarnego, czerwonego, zielonego oraz białego. W takiej postaci urozmaica smakowo nawet najprostsze dania (sałatki, zapiekanki, sosy), a przy tym dodaje im apetycznego i ciekawego wyglądu!
Fot. Fotolia
Pieprz długi
Pieprz długi jest to gatunek pochodzący z południowo-wschodniej Azji. Wyróżnia się on dużą ostrością i oryginalnym kształtem - przypomina bowiem małe szyszki.
Przyprawa ta stosowana jest głównie w kuchni indonezyjskiej. Jeśli uda się Wam nabyć ją w sklepie, koniecznie sprawdźcie jak spisuje się w marynatach do mięsa!
Pieprz cayenne i pieprz syczuański
Są to przyprawy, które nie mają zbyt wiele wspólnego z prawdziwym pieprzem, ale na sklepowych pólkach znaleźć je można właśnie pod takimi nazwami.
Pieprz cayenne zwany tez pieprzem kajeńskim to przyprawa pozyskiwana z ostrej papryczki Cayenne. Znajduje ona zastosowanie w daniach zarówno wytrawnych, jak i deserowych (częsty dodatek do gorącej czekolady).
Pieprz syczuański to z kolei przyprawa pozyskiwana z żółtodrzewu pieprzowego - kolczastego krzewu porastającego tereny Azji. Charakteryzuje się ona ostrym, nieco cytrynowym smakiem. W Chinach używana jest najczęściej do doprawiania drobiu i ryb!
Fot. Fotolia
Już wiecie jakiego pieprzu użyjecie podczas gotowania? Serdecznie zachęcamy do eksperymentowania z tymi aromatycznymi, dodającymi pikanterii darami natury!
Pieprz wykorzystywano także do celów leczniczych: pobudzał ona apetyt, wspomagał przy katarze, obniżał gorączkę i był używany jako afrodyzjak!
Niegdyś pieprz był trudno dostępny i ceniony na wagę złota, z biegiem czasu stał się on przyprawą biedaków. Obecnie bez niego nie jesteśmy w stanie wyobrazić sobie gotowania. Jakie odmiany tej przyprawy wyróżniamy?
Pieprz czarny
Ta popularna przyprawa wywodzi się z rodziny pieprzowatych i występuje głównie w krajach strefy tropikalnej. W duecie z solą stanowi często obowiązkowy zestaw niejednej pani domu. Doskonale komponuje się w potrawach mięsnych, zupach, sałatkach, surówkach i najróżniejszych przekąskach.
Warto pamiętać, że czarnym pieprzem ziarnistym przyprawia się potrawy na początku przyrządzania, a mielonym – na końcu.
Fot. Fotolia
Pieprz biały
Pieprz biały powstaje poprzez długie moczenie, a następnie suszenie i otarcie owocni dojrzałego pieprzu czarnego. Jest mniej palący i delikatniejszy od pieprzu opisanego wyżej. Fantastycznie pasuje szczególnie do białych sosów i zup ale śmiało doprawiać nim można także drób i ryby.
Pieprz zielony
Otrzymywany jest z niedojrzałych, jeszcze zielonych nasion pieprzu czarnego. Po zamarynowaniu w kwasie octowym i suszeniu nadaje się do potraw z kaczki, ryb i zup. Niewielką ilość zielonego pieprzu można dodawać też do deserów.
Pieprz czerwony
Jego czerwone, aromatyczne, słodkawo-pikantne ziarna, choć wyglądem przypominają czarny pieprz, w rzeczywistości są suszonymi jagodami rośliny Schinus molle. Porastają Amerykę południową i charakteryzują się kruchą osłonką i drobnym pyłkiem obecnym w ziarnach.
Ponieważ ziarna tej rośliny znane są w sklepach pod nazwą pieprzu, mają też podobne do niego zastosowanie. Pieprz ten stanowi najczęściej składnik wielu mieszanek pieprzowych i przyprawowych, ale dobrze smakuje również w zupach, lekkich bulionach i marynatach. Warto wykorzystać go do twarożku, śledzi czy jako element dekoracyjny potraw.
Pieprz kolorowy
Jest to mieszanka składająca się z pieprzu czarnego, czerwonego, zielonego oraz białego. W takiej postaci urozmaica smakowo nawet najprostsze dania (sałatki, zapiekanki, sosy), a przy tym dodaje im apetycznego i ciekawego wyglądu!
Fot. Fotolia
Pieprz długi
Pieprz długi jest to gatunek pochodzący z południowo-wschodniej Azji. Wyróżnia się on dużą ostrością i oryginalnym kształtem - przypomina bowiem małe szyszki.
Przyprawa ta stosowana jest głównie w kuchni indonezyjskiej. Jeśli uda się Wam nabyć ją w sklepie, koniecznie sprawdźcie jak spisuje się w marynatach do mięsa!
Pieprz cayenne i pieprz syczuański
Są to przyprawy, które nie mają zbyt wiele wspólnego z prawdziwym pieprzem, ale na sklepowych pólkach znaleźć je można właśnie pod takimi nazwami.
Pieprz cayenne zwany tez pieprzem kajeńskim to przyprawa pozyskiwana z ostrej papryczki Cayenne. Znajduje ona zastosowanie w daniach zarówno wytrawnych, jak i deserowych (częsty dodatek do gorącej czekolady).
Pieprz syczuański to z kolei przyprawa pozyskiwana z żółtodrzewu pieprzowego - kolczastego krzewu porastającego tereny Azji. Charakteryzuje się ona ostrym, nieco cytrynowym smakiem. W Chinach używana jest najczęściej do doprawiania drobiu i ryb!
Fot. Fotolia
Już wiecie jakiego pieprzu użyjecie podczas gotowania? Serdecznie zachęcamy do eksperymentowania z tymi aromatycznymi, dodającymi pikanterii darami natury!
SylaUla
marcinka
Jagodowa