Jałowiec, a dokładniej suszone jagody jałowca od wiek wieków są wysoko cenioną przyprawą aromatyczną. Dodaje się je do dziczyzny, pieczeni wołowej, pasztetów, do gotowanej kwaśnej kapusty, bigosu i kartoflanki. Na jagodach jałowca przygotowuje się aromatyczne wódki i nalewki.
Wędliny wędzone w dymie drzewa jałowcowego są smaczne i aromatyczne. Owoce jałowca działają bakteriobójczo, poprawiają apetyt, zwiększają wydzielanie soków żołądkowych. Nie wolno dodawać zbyt dużo ziarenek (kilka do potrawy wystarczy), bo mogłyby podrażnić nerki. Zbieramy tylko czarne, dojrzałe owoce.
Wędliny wędzone w dymie drzewa jałowcowego są smaczne i aromatyczne. Owoce jałowca działają bakteriobójczo, poprawiają apetyt, zwiększają wydzielanie soków żołądkowych. Nie wolno dodawać zbyt dużo ziarenek (kilka do potrawy wystarczy), bo mogłyby podrażnić nerki. Zbieramy tylko czarne, dojrzałe owoce.