Jałowiec

Jałowiec - do czego użyć owoce jałowca? Nie wszyscy wiedzą, że właśnie one świetnie podkreślają smak potraw.

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Jałowiec
Jałowiec, a dokładniej suszone jagody jałowca od wiek wieków są wysoko cenioną przyprawą aromatyczną. Dodaje się je do dziczyzny, pieczeni wołowej, pasztetów, do gotowanej kwaśnej kapusty, bigosu i kartoflanki. Na jagodach jałowca przygotowuje się aromatyczne wódki i nalewki.

Wędliny wędzone w dymie drzewa jałowcowego są smaczne i aromatyczne. Owoce jałowca działają bakteriobójczo, poprawiają apetyt, zwiększają wydzielanie soków żołądkowych. Nie wolno dodawać zbyt dużo ziarenek (kilka do potrawy wystarczy), bo mogłyby podrażnić nerki. Zbieramy tylko czarne, dojrzałe owoce.