Piwo to jeden z najstarszych napojów alkoholowych. Zwykle zawiera około 4-6 procent alkoholu. Przygotowuje się go z brzeczki piwnej (wyciągu słodowego z dodatkiem chmielu) zaszczepionej drożdżami i poddanej fermentacji w kadziach. Piwo następnie jest filtrowane i niekiedy pasteryzowane. Sprzedaje się je w butelkach lub puszkach. Smak piwa w większości zależy od typu użytego słodu, rasy drożdży oraz sposobu fermentacji. Najważniejsze typy piwa to: pilzneńskie (jasne), dortmundzkie (jasne) i monachijskie (ciemne).
Popularny kurczak na piwie dzięki temu trunkowi nabiera zupełnie innego charakteru smakowego. Piwo to także doskonały dodatek do ciast, naleśników, a nawet chleba- dzięki niemu stają się miękkie i puszyste.
Karp w piwie to wspaniały sposób na urozmaicenie jego smaku, a zupa piwna rozgrzeje organizm w chłodniejszy dzień. Piwo ma także właściwości zdrowotne, orzeźwia, pomaga w dolegliwościach układu pokarmowego oraz oczyszcza nerki. Warto, więc skosztować tradycyjnego grzańca z przyprawami i miodem. Poniżej znajdziecie ciekawe pomysły na potrawy z dodatkiem chmielowego płynu!
Zdjęcie: Fotolia
Popularny kurczak na piwie dzięki temu trunkowi nabiera zupełnie innego charakteru smakowego. Piwo to także doskonały dodatek do ciast, naleśników, a nawet chleba- dzięki niemu stają się miękkie i puszyste.
Karp w piwie to wspaniały sposób na urozmaicenie jego smaku, a zupa piwna rozgrzeje organizm w chłodniejszy dzień. Piwo ma także właściwości zdrowotne, orzeźwia, pomaga w dolegliwościach układu pokarmowego oraz oczyszcza nerki. Warto, więc skosztować tradycyjnego grzańca z przyprawami i miodem. Poniżej znajdziecie ciekawe pomysły na potrawy z dodatkiem chmielowego płynu!
Zdjęcie: Fotolia
Polecane przepisy do kategorii Piwo
Sortuj wg: