Przekąski to rodzaj pożywienia podawanego miedzy głównymi posiłkami. Ich rolą jest głównie zaspokojenie małego głodu oraz zaostrzenie apetytu na większy posiłek. Na rynku dostępne są chipsy, paluszki, ciasteczka czy batony, które niestety często zastępują przekąski na imprezę. Są to produkty niezdrowe i nie warte naszej uwagi. Najlepiej zastąpić je owocami, warzywami czy domowymi wypiekami!

Przekąskami pobudzającymi apetyt mogą być tosty, małe kanapeczki z łososiem, a także galareta wieprzowa z warzywami. Do przekąsek należą także mini dania, które często serwowane są na przyjęciach.

Przekąskami takiego typu są paszteciki z ciasta francuskiego z nadzieniem, koreczki z żółtego sera, szynki i oliwki czy paluszki z kminkiem i serem. Smakołyki tego rodzaju wykonamy szybko, a ich efektywny wygląd zaskoczy naszych gości.

Między głównymi posiłkami mamy również nieodpartą ochotę na coś słodkiego, wtedy warto sięgnąć po ciasteczka zbożowe, domowe muffinki z kawałkami czekolady lub po prostu soczysty owoc!

Zajadajmy pyszne przekąski i podawajmy je w różnych formach!
Camembert zapiekany

Camembert zapiekany

Camembert może być zapiekany w piekarniku w panierce, lub bez, w towarzystwie warzyw oraz mięsnych dodatków lub suszonej żurawiny. Warto owinąć go folią aluminiową, aby nic się nie rozlało. Jest to również dobry sposób na przygotowanie camemberta z grilla. Camembert zapiekany w piekarniku w cieście francuskim do szybka przekąska, która powstaje w kwadrans. Można owinąć cały krążek sera ciastem lub poporcjować go formując z ciasta małe koperty. Tego typu danie koniecznie należy serwować na gorąco, ponieważ tylko wtedy ser będzie w środku płynny. Ciekawym sposobem na podanie pieczonego camemberta jest nafaszerowanie go składnikami. W tym celu wyjmuje się środek sera łyżką i umieszcza w nim wymieszaną wcześniej żurawinę z suszonymi pomidorami i wyjętym serem.

Camembert panierowany

Camembert panierowany

Camembert panierowany najlepiej podawać z wyrazistymi w smaku dodatkami takimi, jak: żurawina (zarówno suszona jak ta w konfiturze), rukola, zielone oliwki, ananas, orzechy włoskie, frytki, mięso oraz świeże warzywa. W czym panierować camembert? Najprościej użyć do tego kilku łyżek bułki tartej i jajek. W wersjach bardziej wykwintnych oraz bezglutenowych ser panieruje się w sezamie, drobno mielonych orzechach, migdałach oraz przesmażonej na patelni żurawinie. Panierować można cały krążek sera lub przeciąć go w poprzek na dwa cieńsze. Panierkę trzeba zawsze mocno wcisnąć w twardą skórkę sera. Dzięki temu będzie się lepiej trzymała.

Znaleźliśmy 6970 przepisów w kategorii Przekąski

Pasta sojowo-rybna

Pasta sojowo-rybna

misia13 misia13

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Pasta ze szprotek

Pasta ze szprotek

misia13 misia13

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

muchomorki

muchomorki

kathrineczka kathrineczka
3

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Pasta Czosnkowa

Pasta Czosnkowa

SiLiA1988 SiLiA1988

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Panini

Panini

A.B. A.B.
3

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Grzanki czosnkowe

Grzanki czosnkowe

A.B. A.B.
3

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Nadziewane pieczarki

Nadziewane pieczarki

ewasng ewasng
3

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Ananasowy tost

Ananasowy tost

Persik Persik

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Kurczakowe kąski

Kurczakowe kąski

ewasng ewasng
4

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Pomidory nadziewane.

Pomidory nadziewane.

iwi69 iwi69
3

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Racuchy z jabłkami

Racuchy z jabłkami

Alita Alita
15

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: