Sałatki bez majonezu są świetnym rozwiązaniem dla osób będących na dietach i dbających o linię! Majonez mimo pysznego smaku, nie należy do lekkich dodatków. Płaska łyżka tego lubianego sosu zawiera 100 kalorii i 15 g tłuszczu!

Sosy do sałatek mogą być różne. Począwszy od popularnego winegret, poprzez kombinacje oliwy z sokiem z cytryny, przyprawami, octem balsamicznym oraz serami. W roli sosu sałatkowego wyśmienicie sprawdza się rozgniecione widelcem awokado z odrobiną śmietany i sosu sojowego. Dressing do sałatki, w której jest świeży szpinak lub sałata, warto dodać dopiero w momencie podania. Dzięki temu liście nie zwiędną, zachowując jędrność i chrupkość.

Warto rozróżniać często stosowane zamiennie pojęcia: sos, dressing i dip. Sos jest najrzadszy, w przypadku sałatki może to być jedynie smakowa oliwa z dodatkiem świeżych ziół. Dressingi są najczęściej przyrządzane na bazie jogurtów i śmietanek. Dip to zdecydowanie najgęstszy dodatek do sałatek. Często podawany jest w osobnym naczyniu, by wykładać go na talerz w trakcie jedzenia lub maczać w nim kawałki warzyw, sery lub mięso.

Warzywna sałatka bez dodatku majonezu wygląda atrakcyjnie i kolorowo, a jej smak jest wyrazisty i oryginalny. Tłusty dodatek, jakim jest majonez można zastąpić jogurtem naturalnym lub sosem winegret, również w popularnych zwłaszcza w sezonie letnim sałatkach na grilla.

Wspaniałymi przysmakami bez dodatku majonezu są: sałatka grecka z pysznym serem feta, sałatka pomidorowa czy sałatka szpinakowa. Pysznym i sycącym daniem bez gęstego sosu jest również sałatka warzywno-ryżowa - idealna dla dzieci.

Przygotowując tygodniowe menu warto pomyśleć o tym, aby choć raz w tygodniu przygotować danie lekkie i zdrowe. Idealnym pomysłem na takie danie jest sałatka bez majonezu. Bez wyrzutów sumienia można ją zjeść o każdej porze dnia!


Sałatka z sosem czosnkowym

Sałatka z sosem czosnkowym

Sałatka gyros z sosem czosnkowym to idealny pomysł na kolację. Czosnek można dodatkowo upiec. Wówczas jego smak będzie wyjątkowo aromatyczny a konsystencja aksamitna. Brokuły idealnie współgrają z czosnkowym smakiem. Dodając świeży, starty na tarce lub przeciśnięty przez praskę czosnek do jogurtu greckiego wraz z odrobiną soli lub sosu sojowego, uzyskuje się ekspresowy i wyjątkowo pyszny dip.

Sałatka z jogurtem

Sałatka z jogurtem

Jogurt naturalny jest godnym zastępcą majonezu w różnego typu sałatkach w wersji light. Doskonale wypada w towarzystwie świeżych ziół i mielonego, czarnego pieprzu. Dietetyczne przekąski to dobry sposób na urozmaicenie jadłospisu np. o sałatki owocowe. W nich szczególnie dobrze sprawdza się jogurt grecki.

Sałatka z winegretem

Sałatka z winegretem

Sos winegret lub vinegret to jeden z popularniejszych dresingów sałatkowych serwowanych na zimno. W jego skład wchodzą w różnych proporcjach: musztarda, ocet lub sok z cytryny, cukier lub miód, sól, pieprz oraz olej lub oliwa. Idealnymi narzędziami służącymi do przygotowania tego sosu są: shaker, trzepaczka lub zwykły słoik z pokrywką. Winegret wyśmienicie smakuje z octem winnym, jabłkowym lub balsamicznym. Fani ostrych smaków mogą dodać zamiast zwykłej musztardy stołowej odmianę pikantniejszą, czyli np. dijon. Winegret świetnie sprawdza się w sałatce greckiej.

Znaleźliśmy 1827 przepisów w kategorii Sałatka bez majonezu

Sałatka z miętą

Sałatka z miętą

Beatris Beatris

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Jicama w sałatce

Jicama w sałatce

Polpal Polpal
3

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Lekka sałatka 3

Lekka sałatka 3

Beatris Beatris

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: