Jak suszyć grzyby?

Przeczytaj jak skutecznie suszyć grzyby, jak je przechowywać oraz co z aromatycznych suszonych grzybów przyrządzić!

         
ocena: 5/5 głosów: 4
Jak suszyć grzyby?
fot. Fotolia
"Najważniejsza jest przewiewność i temperatura. Grzyby muszą być rozłożone w pojedynczej warstwie, niezbyt ciasno aby powietrze dokładnie je owiewało" - pisze w swojej poradzie o suszeniu grzybów Pyza.

"Można suszyć rozłożone luźno na jakiejś kratce czy sitach w przewiewnym miejscu, nanizane na nitkę lub drucik nad kuchnią, piecem lub na wolnym powietrzu, rozrzucone na wyłożonej papierem blasze w uchylonym[!] piekarniku, w suszarce elektrycznej..."

Dowiedzcie się więcej o suszeniu grzybów z porady Pyzy >>>

Bernadetta z kolei radzi jak długo przechowywać grzyby:

"...aby w suszonych grzybach nie zalęgły się robaki, należy je przede wszystkim dokładnie wysuszyć, następnie ułożyż warstwę grzybów w naczyniu ze szczelnym zamknięciem, posypać grubą warstwą czarnego mielonego pieprzu."

Więcej w poradzie - Przechowywanie suszonych grzybów >>>

Suszone grzyby doskonale nadają się do panierek.

"Suszone grzyby należy zmiksować w blenderze. Następnie dodajemy je do bułki tartej. Kotlety obtaczamy w mące, jajku, a na koniec w bułce z grzybami."

Jak zrobić panierkę z suszonych grzybów radzi pierniczkowo w poradzie Panierka z suszonych grzybów, przeczytajcie! >>>

Polecamy przepisy z wykorzystaniem suszonych grzybów!

Zupa krem z suszonych grzybów Bitki w grzybowym sosie Nietradycyjne pierogi

Zupa krem z suszonych grzybów Bernadetty, Bitki w grzybowym sosie Babcigramolki, Nietradycyjne pierogi z grzybami i kapustą Kasiuni 1981.

Więcej przepisów z grzybami w roli głównej znajdziecie w kategorii grzyby leśne >>>