Maślak to jeden z najsmaczniejszych grzybów w polskiej kuchni. Ma szeroki, brązowy kapelusz i śliską powierzchnię. Jak większość grzybów, nie ma wartości odżywczych, lecz ceni się go za niepowtarzalny smak. Jest bardzo charakterystyczny, więc nie można pomylić go z trującymi grzybami występującymi w lesie. Rośnie pod drzewami sosnowymi od połowy czerwca do października.

Jak przyrządzić maślaki?

Grzyby należy dokładnie umyć oraz wybrać te najmłodsze. Z pozostałych można zrobić pastę grzybową. Ważne jest, aby zostawić tylko kapelusze, z których zaleca się zdjęcie skórki. Istnieje wiele możliwości przyrządzania maślaków, można je marynować, gotować, smażyć i dusić.

Maślak – zastosowanie

Maślaki świetnie smakują w sosach ze śmietaną, zapiekankach ziemniaczanych czy zupach grzybowych. Doskonałym rozwiązaniem jest również dodanie ich do pierogów lub krokietów. Warto też połączyć te grzyby z mięsem lub warzywami. Świetnie smakują w takich potrawach, jak kurczak w sosie maślakowym lub sakiewki schabowe z maślaczkami. Nadają się również jako forma przystawki w postaci jajek nadziewanych marynowanymi maślakami oraz drożdżówki z maślaczkami.
Krokiety z kapustą i grzybami

Krokiety z kapustą i grzybami

Krokiety z kapustą i grzybami przygotowuje się z ciasta naleśnikowego, smażonego porcjami na patelni z rozgrzanym olejem. W czasie ich stygnięcia można zrobić różne rodzaje farszu i przyrządzić np. krokiety z pieczarkami, z pieczarkami i serem, z kapustą kiszoną i pieczarkami lub krokiety z grzybami. Odrobinę doprawionego nadzienia umieszcza się na środku naleśnika i zawija ostrożnie brzegi do środka, a następnie panieruje się w jajku i bułce tartej i smaży krokiety na złoto.

Sos z maślaków

Sos z maślaków

Sos z maślaków jest łatwy w przygotowaniu. Do jego zrobienia potrzeba: świeżych maślaków (suszone należy moczyć przez noc na dzień przed obróbką), cebuli, masła, soli, pieprzu, śmietany, mąki i natki pietruszki. Aby sos był bardziej aromatyczny, podczas duszenia składników można dodać do nich ziela angielskiego i listka laurowego. Na koniec do całości wlewa się śmietanę i doprawia do smaku. Sos z maślaków idealnie nadaje się do kasz, mięs, makaronów i placków ziemniaczanych.

Maślaki marynowane

Maślaki marynowane

Zalewę octową do maślaków marynowanych przygotowuje się z wody, czosnku, cukru oraz soli. Grzyby doprawia się także zielem angielskim, liśćmi laurowymi i czarnym pieprzem. Do marynaty można dodać także białą gorczycę, marchewkę i cebulę. Przyrządzając tę potrawę, należy oczyścić grzyby, po czym wrzucić je do wrzącej wody, następnie zalać je przygotowaną marynatą. Maślaki w zalewie to idealny dodatek do mięs lub wędlin.

Sos grzybowy

Sos grzybowy

Sos grzybowy to świetny dodatek do dań mięsnych, placków ziemniaczanych, kopytek, kasz, makaronów i klusek. Jest bardzo prosty w przygotowaniu. Oprócz świeżych grzybów (suszone grzyby przed obróbką trzeba moczyć w wodzie przez kilka godzin) do zrobienia sosu potrzeba odrobiny cebuli, śmietanki kremówki, oleju, masła i natki pietruszki. Ponadto można dodać do niego świeżo mielony pieprz, natkę pietruszki oraz sól morską. Do przygotowania sosu najczęściej używa się takich grzybów, jak kurki, podgrzybki i pieczarki.

Grzyby suszone

Grzyby suszone

Grzyby suszone zawsze warto mieć w kuchni – w każdej chwili można z nich zrobić szybki sos i aromatyczną zupę. Najlepsze do suszenia są borowiki, koźlarze, podgrzybki i smardze, które długo utrzymują naturalny smak i wartości odżywcze. Susz trzymany w szczelnie zamkniętym słoiku lub blaszanym pudełku można przechowywać miesiącami. Aby zabezpieczyć się przed szkodnikami, warto włożyć do ususzonych grzybów parę listków laurowych.

Grzyby marynowane

Grzyby marynowane

Zalewę do grzybów marynowanych przyrządza się na bazie octu i wody oraz doprawia solą, pieprzem i szczyptą cukru. Do marynaty należy także dodać ziele angielskie, liść laurowy i gorczycę. Interesujący smak mają grzyby marynowane na słodko z dużą ilością cukru i cebulą. Kolejną przekąską przyrządzaną np. z maślaków są kiszone grzyby, do których używa się m.in. soli oraz oleju.