Jak zrobić sos grzybowy?

Do przygotowania sosu grzybowego potrzebujemy ulubionych grzybów, cebuli, śmietany i przypraw.

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Jak zrobić sos grzybowy?
fot. fotolia
Sos grzybowy to wspaniały dodatek do obiadu. Tłuczone ziemniaki z kotletem mielonym, polane kremowym sosem z leśnym akcentem zasmakują każdemu.

Jak zrobić sos grzybowy?

Składniki:
  • ½ kg  grzybów
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oleju
  • 100 ml śmietanki kremowej 30%
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz
  • posiekana natka pietruszki
  • woda
 
Przygotowanie:
  • Grzyby dokładnie oczyszczamy, płuczemy  na sicie pod bieżącą wodą i osuszamy na ręczniku papierowym,  kapelusze grzybów kroimy w plastry, nóżki siekamy w kosteczkę.
  • Cebulę obieramy i drobno siekamy,
  • Na głębokiej patelni roztapiamy masło z olejem, wrzucamy cebulę i krótko smażymy,
  • Dodajemy grzyby, podsmażamy na dużym ogniu przez około 5 minut od czasu do czasu mieszając. Podlewamy grzyby połową szklanki wody przykrywamy i dusimy kolejne 5 minut,
  • Następnie wlewamy słodką śmietankę na patelnię z grzybami i zagotowujemy na średnim ogniu. Doprawiamy solą, pieprzem i mieszamy. Sos gotujemy jeszcze przez około 2 minuty, aż sos nieco zgęstnieje, pod koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki.
  • Odstawiamy z ognia.
Jak urozmaicić sos grzybowy?

Sos grzybowy możemy za każdym razem przygotowywać nieco inaczej.
  • Zamiast świeżych grzybów możemy wykorzystać grzyby suszone, które musimy dzień wcześniej namoczyć w przegotowanej, ostudzonej wodzie.
  • Oprócz cebuli możemy dodać do niego także ząbek lub dwa posiekanego czosnku.
  • Ciekawym dodatkiem będzie też sok z połowy cytryny, który sprawi, że będzie on bardziej orzeźwiający.
  • Dodatek przypraw takich jak liść laurowy, ziele angielskie, czy jałowiec sprawi, że nasz sos będzie bardziej aromatyczny.