Stek z grilla najlepiej smakuje przyrządzony z polędwicy wołowej. Może być wysmażony w sześciu różnych stopniach – blue (praktycznie surowy w środku), rare (krwisty), medium rare (średnio krwisty), medium (średnio wysmażony), medium well (dobrze wysmażony) i well done (dobrze wysmażony). Grill na steki musi być dobrze rozgrzany, dzięki temu białko na powierzchni mięsa dobrze się zetnie, a znajdujące się w nim soki nie wypłyną. Dodatkowo, aby polędwica się nie skurczyła podczas grillowania, można ją lekko ponacinać na brzegach.
Dorsz z grilla

Dorsz z grilla

Dorsz z grilla ma doskonały smak i świetnie komponuje się z ziemniakami lub ryżem. Potrawa jest narodowym daniem w Portugalii. Mięso jest chude, białe i ma delikatny smak. Ryba łatwo rozpada się przy smażeniu, więc warto skropić ją wcześniej sokiem z cytryny i zanurzyć w mące. Świetnym pomysłem jest dorsz grillowany ze świeżym rozmarynem i sosem czosnkowym. Ryba zawiera znaczne ilości białka i potasu, więc stanowi świetne uzupełnienie diety.

Karkówka z grilla

Karkówka z grilla

Karkówka to najczęściej wybierane mięso na grilla. Jest ona tłusta, dzięki czemu po upieczeniu zachowuje odpowiednią soczystość. Ważne, aby mięso przed upieczeniem odpowiednio zamarynować. Dzięki temu karczek z grilla będzie smakował znakomicie, niezależnie od tego czy przyrządzimy go na grillu tradycyjnym czy elektrycznym. Tak zrobione mięso można później podawać z frytkami, surówką czy nawet zwykłą bułką. Warto również sięgnąć po dodatki w postaci ketchupu, musztardy lub majonezu. Dzięki nim smak grillowanej karkówki będzie jeszcze lepszy!
 

Schab z grilla

Schab z grilla

Schab z grilla świetnie smakuje podany z dodatkiem pieczonych warzyw, pieczarek i boczku. Mięso przed grillowaniem warto zamarynować np. w marynacie miodowej, musztardowej, jogurtowej, curry bądź imbirowej, aby zyskało niepowtarzalny smak i aromat. Schab po wtarciu w niego przypraw i dodatków należy wstawić do lodówki na co najmniej kilka godzin. Po tym czasie można go grillować. Jeśli wyciekający tłuszcz będzie się zapalał, schab można od czasu do czasu podlać piwem (doda mu to słodszego smaku).

Żeberka z grilla

Żeberka z grilla

Żeberka z grilla są klasycznym daniem kuchni amerykańskiej. Najczęściej podaje się je z sosem barbecue (BBQ), słodko-kwaśnym, chili, meksykańskim, jogurtowym lub miodowym. Są bardzo proste w przygotowaniu. Mięso wystarczy obgotować w wodzie, zamarynować (np. w ketchupie z dodatkiem coli, cukru i ostrej papryki) i odstawić na na kilkadziesiąt minut. Po tym czasie żeberka można zacząć grillować. Świetnie smakują serwowane z ziemniakami typu łódeczki i sałatką coleslaw.

Kaszanka z grilla

Kaszanka z grilla

W sezonie grillowym prawdziwym przysmakiem jest kaszanka z grilla. Dodatkiem, który doskonale się z nią komponuje jest kiszona kapusta. Całkowite przygotowanie sycącej kaszanki o aromatycznym zapachu zajmuje około 30 minut. Najprostszym sposobem jest grillowanie w folii aluminiowej. Aby przyrządzić kaszankę z grilla z kapustą kiszoną, wystarczy ułożyć na folii kaszankę, a następnie jej jedną stronę obłożyć kapustą. Po drugiej stronie można położyć kiszonego ogórka. Folię należy szczelnie zawinąć. Tak przygotowany produkt umieszcza się na grillu. Kaszankę grilluje się do momentu, aż stanie się miękka, czyli około 20 minut.

Kurczak z grilla

Kurczak z grilla

Kurczak z grilla smakuje świetnie i nie potrzeba wiele wysiłku by go przygotować. Jest smaczny, chrupiący na wierzchu, a soczysty w środku. Możemy użyć do niego różnorodnych przypraw i ziół by smakował za każdym razem inaczej. Możemy przygotować naszego kurczaka na grillu elektrycznym, węglowym lub na patelni grillowej, za każdym razem efektem będzie pyszny kawałek mięsa.

Łosoś z grilla

Łosoś z grilla

Łosoś z grilla wymaga wcześniejszego skropienia go sokiem z cytryny i posypania odrobiną pieprzu, ziołowego bądź cytrynowego. Łosoś grillowany zachowuje więcej naturalnych soków niż ryba smażona. Można przygotować również łososia z patelni grillowej lub z grilla elektrycznego – wystarczy zwilżyć rozgrzane urządzenie oliwą albo olejem. Marynata do łososia z grilla sprawi, że łosoś grillowany w piekarniku pozostanie soczysty i kruchy. Taka ryba nadaje się idealnie do sałatki z grillowanym łososiem.

Polecane przepisy do kategorii Stek z grilla

Stek z grilla

Stek z grilla

Tit Tit
2

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Znaleźliśmy 9 przepisów w kategorii Stek z grilla