Karkówka z grilla to znakomity pomysł na obiad. Aby mięso wyszło smaczne i aromatyczne, należy je odpowiednio doprawić. Wybór jest spory – od tradycyjnej papryki po bardziej egzotyczne przyprawy jak imbir czy sos sojowy. Czym doprawić karkówkę?
Jak doprawić karkówkę na grilla?
Karkówkę, którą chcemy upiec na grillu, najlepiej jest umieścić w mokrej marynacie. Posypanie mięsa suchymi mieszankami przed pieczeniem spowoduje jedynie, że się one spalą i nie oddadzą smaku. Czym zatem doprawić karkówkę na grilla?
Aby uzyskać odpowiedni efekt, karkówka powinna marynować się odpowiednio długo. Najlepiej jest umieścić ją w przyprawach na całą noc. Jeśli nam się śpieszy, powinna w marynacie spędzić minimum godzinę, aby zdążyła nasiąknąć smakiem przypraw. Krótszy czas nie jest wskazany, ponieważ mięso nie zdąży nabrać odpowiedniego aromatu.
Jak doprawić karkówkę na grilla?
Karkówkę, którą chcemy upiec na grillu, najlepiej jest umieścić w mokrej marynacie. Posypanie mięsa suchymi mieszankami przed pieczeniem spowoduje jedynie, że się one spalą i nie oddadzą smaku. Czym zatem doprawić karkówkę na grilla?
- Gotowe przyprawy – musztarda lub ketchup, najlepiej wymieszane z odrobiną miodu.
- Przyprawy w płynie – sos sojowy, maggi, sos ostrygowy, sos słodko-kwaśny.
- Przyprawy w proszku (można je dodać do substancji płynnej) – papryka słodka, papryka ostra, zioła (oregano, bazylia, tymianek, szałwia, estragon, etc.), sól, każdy rodzaj pieprzu, kurkuma, imbir, etc.
- Substancje płynne – ocet, olej, czerwone wino, miód, sok z cytryny lub limonki.
- Warzywa – czosnek, cebula, por.
Aby uzyskać odpowiedni efekt, karkówka powinna marynować się odpowiednio długo. Najlepiej jest umieścić ją w przyprawach na całą noc. Jeśli nam się śpieszy, powinna w marynacie spędzić minimum godzinę, aby zdążyła nasiąknąć smakiem przypraw. Krótszy czas nie jest wskazany, ponieważ mięso nie zdąży nabrać odpowiedniego aromatu.