Jak przyprawić karkówkę na grilla?

Karkówkę, którą chcemy upiec na grillu, można doprawić słodką lub ostrą papryką, pieprzem oraz ziołami.

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Jak przyprawić karkówkę na grilla?
fot. Fotolia
Karkówka z grilla to znakomity pomysł na obiad. Aby mięso wyszło smaczne i aromatyczne, należy je odpowiednio doprawić. Wybór jest spory – od tradycyjnej papryki po bardziej egzotyczne przyprawy jak imbir czy sos sojowy. Czym doprawić karkówkę?

Jak doprawić karkówkę na grilla?

Karkówkę, którą chcemy upiec na grillu, najlepiej jest umieścić w mokrej marynacie. Posypanie mięsa suchymi mieszankami przed pieczeniem spowoduje jedynie, że się one spalą i nie oddadzą smaku. Czym zatem doprawić karkówkę na grilla?
  • Gotowe przyprawy – musztarda lub ketchup, najlepiej wymieszane z odrobiną miodu.
  • Przyprawy w płynie – sos sojowy, maggi, sos ostrygowy, sos słodko-kwaśny.
  • Przyprawy w proszku (można je dodać do substancji płynnej) – papryka słodka, papryka ostra, zioła (oregano, bazylia, tymianek, szałwia, estragon, etc.), sól, każdy rodzaj pieprzu, kurkuma, imbir, etc.
  • Substancje płynne – ocet, olej, czerwone wino, miód, sok z cytryny lub limonki.
  • Warzywa – czosnek, cebula, por.
Jak długo marynować karkówkę na grilla?

Aby uzyskać odpowiedni efekt, karkówka powinna marynować się odpowiednio długo. Najlepiej jest umieścić ją w przyprawach na całą noc. Jeśli nam się śpieszy, powinna w marynacie spędzić minimum godzinę, aby zdążyła nasiąknąć smakiem przypraw. Krótszy czas nie jest wskazany, ponieważ mięso nie zdąży nabrać odpowiedniego aromatu.