Jak zrobić dobre żeberka?

  • 2

Mięso z żeberek jest bardzo dobrym źródłem białka, witamin z grupy B oraz wielu innych składników odżywczych. Nigdy nie udało Wam się przyrządzić ich dobrze? Koniecznie sprawdźcie, jak tego dokonać!

         
ocena: 4/5 głosów: 6
Jak zrobić dobre żeberka?
fot. Fotolia
Chrupiące żeberka
 
Przepisów na smakowite żeberka jest co najmniej tyle ilu znakomitych kucharzy! Taki stan rzeczy sprawia, że żeberka są fantastycznym obiektem kuchennych eksperymentów. Jedliście już kiedyś pieczone żeberka otoczone chrupiącą glazurą? Oto wskazówki jak je zrobić!

Do przygotowania tego mięsnego dania potrzebować będziemy żeberek wieprzowych, cebuli kilku ząbków czosnku, pikantnego ketchupu, miodu, majeranku, mielonego kminku, słodkiej papryki w proszku, soli i czarnego pieprzu.

Surowe żeberka wieprzowe Surowe żeberka wieprzowe

Zdjęcia: Fotolia

Wybrane przez nas żeberka myjemy i kroimy na mniejsze kawałki, a następnie przygotowujemy marynatę.

Pracę nad tym niezwykle ważnym elementem pieczonych żeberek zaczynamy od starcia cebuli i czosnku, a następnie wymieszania ich z pozostałymi składnikami. Tak przygotowaną marynatę wcieramy w mięso, całość przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na kilka godzin.
 
Kiedy mięso wchłonie aromaty z powstałej marynaty, układamy je w naczyniu żaroodpornym i pieczemy pod przykryciem przez 65 minut w temperaturze 200°C, następnie zdejmujemy pokrywkę i dopiekamy jeszcze przez 20 minut. Po tym czasie są gotowe do skosztowania!
 
Jakie żeberka wybierać?

Świeże i chude żeberka to podstawa udanej potrawy. Jak zwykle przy zakupie mięsa, również przy wyborze żeberek zachować musicie czujność, by nie kupić nieświeżego produktu!
 
Ważne jest by wybierać mięso jasne, sprężyste, z niewielką ilością tłuszczu. Żeberka zazwyczaj kupujemy w pasku -  odradzamy nabywania mięsa uprzednio paczkowanego gdyż może być wysuszone i niesmaczne!

Żeberka
Zdjęcie: Fotolia
 
Ponieważ często nie wiemy w jakich warunkach mięso było przechowywane, zawsze po zakupie myjemy je pod silnym strumieniem wody. Umycie mięsa pomoże także w pozbyciu się małych drobinek kości powstałych na skutek ich przycinania.
 
Inne sposoby na żeberka
 
Żeberka przygotować można na setki sposobów: w winie, piwie, coli, marynacie, warzywach, ziołach i najróżniejszych sosach. Jakie żeberka serwujemy najczęściej?
 
Najpopularniejsze i najczęściej przyrządzane są niewątpliwie amerykańskie żeberka "barbecue", upieczone na grillu w towarzystwie słodko-pikantnego sosu lub mieszanki idealnie wyselekcjonowanych przypraw. Chrupkość i oryginalny smak tych żeberek to najczęściej zasługa brązowego cukru, miodu, słodkiej papryki, przecieru pomidorowego, a nierzadko też cynamonu i wanilii!

Słodki smak wieprzowiny doceniamy również w żeberkach przygotowywanych na sposób orientalny. Bazę marynaty takich żeberek stanowi wtedy sos sojowy, duża ilość przetartego czosnku, imbir oraz cukier i syrop klonowy.  
 
Wśród najpopularniejszych sposobów na żeberka, nie może zabraknąć też naszych rodzimych żeberek w kapuście! Jest to jednogarnkowe danie, które w genialny sposób łączy  wieprzowinę z jakże uwielbianą przez polaków kapustę kiszoną!
 
Jedzenie żeberek
 
Ci którzy kochają żeberka, od razu wiedzą jak się za nie zabrać w przypadku gdy stanie przed nimi miska wypełniona po brzegi tymi właśnie przysmakami! Spora część osób unika jednak żeberek w obawie, że popełnią jakieś faux-pas podczas ich jedzenie.
 
Ponieważ ta sztuka mięsa charakteryzuje się krótkimi włóknami rozdzielonymi od siebie kośćmi, utrudnia to spożycie jej za pomocą noża i widelca! Jak sobie więc z nią poradzić?
 
Żeberka należą do nielicznych mięs, które najlepiej jadać palcami - zaserwowane w całości warto przekroić na pojedyncze kawałki, po czym odłożyć nóż i delektować się ich smakiem bez poczucia zażenowania!

Jeśli w czasie jedzenia żeberek przeszkadza Wam "kleistość" rąk, zaopatrzcie się w serwetę do ich wycierania oraz plaster cytryny, który spowoduje, że tłuszcz pozostały na palcach szybciej się rozpuści!

Żeberka
Zdjęcie: Fotolia

Sezon na letnie grillowane już lada chwila! Przydatne okażą się wiec przepisy na smakowite żeberka. W naszych zbiorach na te znakomitości znajdziecie recepturę na soczyste żeberka w sosie z porów i pomidorów oraz chrupiące żeberka z ziołami. Zabierajcie się za wertowanie naszych pomysłów!