Najczęściej sięgamy po ketchup lub musztardę. Nic dziwnego – są łatwo dostępne i pasują do większości dań. Czasem jednak warto się nieco bardziej wysilić. Dlaczego? Ponieważ odpowiednio dobrany sos potrafi uczynić nawet z najprostszej potrawy prawdziwe dzieło sztuki. Jak zatem samodzielnie przygotować taki sos do mięs z grilla?
Przepis na sos z zielonym pieprzem
1. Przygotuj: 1 szklankę jogurtu naturalnego, 2 łyżki zielonego pieprzu (najlepiej marynowanego), szczyptę soli, nieco zieleniny: szczypiorku, koperku, natki pietruszki, etc.
2. Jogurt przełóż do miski, dodaj posiekaną zieleninę i całość zamieszaj.
3. Pieprz odcedź (jeśli korzystasz z suszonego – namocz go przez 15 minut lub gotuj w wodzie przez kilka minut) i dodaj do jogurtu.
4. Na koniec dopraw solą i odstaw sos na przynajmniej 15 minut do lodówki, aby całość się "przegryzła". Gotowe - taki dip idealnie sprawdzi się do praktycznie każdego rodzaju mięsa, choć najlepiej smakuje podany z wołowiną. Smacznego!
Fot. Fotolia
Łagodnie i smakowicie
Nie jesteś fanem ostrych smaków lub do marynaty zostały już dorzucone mocne przyprawy? W obu przypadkach dobrym pomysłem jest sięgnięcie po łagodne sosy. Z czego można je przygotować? Wbrew pozorom możliwości jest całkiem sporo, a stopień łagodności smaku można dopasować do swoich preferencji.
Dla lubiących klasykę dobrym rozwiązaniem będą sosy ziołowe – zarówno te oparte na śmietanie czy jogurcie, jak też wymieszane z oliwą. Są proste w przygotowaniu (posiekane świeże zioła mieszamy z bazą) i dość uniwersalne. Dobrze komponują się praktycznie z każdym rodzajem mięs i są „bezpieczną” opcją, kiedy nie mamy innego pomysłu.
Nie można zapominać o sosach warzywnych – do tej kategorii można zaliczyć zarówno greckie tzatziki, jak i domowe ketchupy czy chutneye. Ciekawą opcją jest sos z karmelizowanej cebuli lub tradycyjny BBQ, który idealnie sprawdzi się jako dodatek do karkówki. Można również przygotować łagodną salsę z pomidorów lub kremowe guacamole – obie opcje sprawią, że mięso będzie smakować fantastycznie.
Ciekawy efekt można osiągnąć z sosami owocowymi. Żurawinowy, śliwkowy, morelowy – możliwości jest sporo, a w sezonie letnim możemy wykorzystać świeże produkty. Wbrew pozorom takie dipy dobrze komponują się nie tylko z różnymi rodzajami drobiu (kurczakiem, gęsią, kaczką), lecz również z wieprzowiną. Do tej kategorii można także zaliczyć różnego rodzaju chutneye owocowe, w tym z mango, pomarańczy czy moreli, które z powodzeniem mogą zastąpić ketchup.
Fot. Fotolia
A może coś ostrzejszego?
Nie musisz od razu przyrządzać ostrego chilli, by cieszyć się wyrazistym smakiem sosu. Pole do manewru jest tutaj szerokie, w zależności od tego, co będzie głównym składnikiem. I tak można wyróżnić sosy pieprzowe, paprykowe czy też imbirowe.
Jeśli chodzi o sosy pieprzowe – jedną z opcji jest przedstawiona wyżej propozycja. Do tego rodzaju dipów można jednak wykorzystać także inne odmiany pieprzu. Ziołowy, czerwony, czarny, mieszanka kolorowa czy też cayenne – wszystko zależy od tego, jak intensywny smak powinien mieć dany sos. Do tego nie zawsze trzeba korzystać z całych ziaren – jeśli nie lubisz rozgryzać lub wyjmować kulek, zawsze możesz posłużyć się pieprzem mielonym.
W przypadku sosów paprykowych również jest spory wybór. Przede wszystkim można korzystać zarówno ze świeżych warzyw – czy to łagodnych, czy też ostrych – jak również z suszonych lub proszkowanych. Kiedy sięgamy po świeże papryki dobrze jest je zblendować i wymieszać z odrobiną oliwy. Suszone z kolei lepiej połączą się z jogurtami lub śmietaną, nadając całości jeszcze intensywniejszego smaku.
Sosy imbirowe to z kolei propozycja dla osób, które lubią testować orientalne smaki. Są bardzo aromatyczne, dzięki czemu świetnie sprawdzą się jako dodatek do kurczaka lub innego drobiu. Imbir może występować samodzielnie (najprostszy sos to po prostu starty imbir z dodatkiem oliwy) lub w połączeniu z kurkumą, chilli czy cytryną. Strzałem w dziesiątkę może okazać się połączenie go z sosem sojowym lub teriyaki, które idealnie sprawdzi się do każdego rodzaju mięsa.
A Wy z jakich sosów najczęściej korzystacie? Wolicie sięgać po gotowe produkty, takie jak ketchup i musztarda, czy jednak przygotowujecie dipy samodzielnie? Podzielcie się swoimi sprawdzonymi recepturami na aromatyczne sosy do mięs z grilla! Czekamy na Wasze opinie!
Przepis na sos z zielonym pieprzem
1. Przygotuj: 1 szklankę jogurtu naturalnego, 2 łyżki zielonego pieprzu (najlepiej marynowanego), szczyptę soli, nieco zieleniny: szczypiorku, koperku, natki pietruszki, etc.
2. Jogurt przełóż do miski, dodaj posiekaną zieleninę i całość zamieszaj.
3. Pieprz odcedź (jeśli korzystasz z suszonego – namocz go przez 15 minut lub gotuj w wodzie przez kilka minut) i dodaj do jogurtu.
4. Na koniec dopraw solą i odstaw sos na przynajmniej 15 minut do lodówki, aby całość się "przegryzła". Gotowe - taki dip idealnie sprawdzi się do praktycznie każdego rodzaju mięsa, choć najlepiej smakuje podany z wołowiną. Smacznego!
Fot. Fotolia
Łagodnie i smakowicie
Nie jesteś fanem ostrych smaków lub do marynaty zostały już dorzucone mocne przyprawy? W obu przypadkach dobrym pomysłem jest sięgnięcie po łagodne sosy. Z czego można je przygotować? Wbrew pozorom możliwości jest całkiem sporo, a stopień łagodności smaku można dopasować do swoich preferencji.
Dla lubiących klasykę dobrym rozwiązaniem będą sosy ziołowe – zarówno te oparte na śmietanie czy jogurcie, jak też wymieszane z oliwą. Są proste w przygotowaniu (posiekane świeże zioła mieszamy z bazą) i dość uniwersalne. Dobrze komponują się praktycznie z każdym rodzajem mięs i są „bezpieczną” opcją, kiedy nie mamy innego pomysłu.
Nie można zapominać o sosach warzywnych – do tej kategorii można zaliczyć zarówno greckie tzatziki, jak i domowe ketchupy czy chutneye. Ciekawą opcją jest sos z karmelizowanej cebuli lub tradycyjny BBQ, który idealnie sprawdzi się jako dodatek do karkówki. Można również przygotować łagodną salsę z pomidorów lub kremowe guacamole – obie opcje sprawią, że mięso będzie smakować fantastycznie.
Ciekawy efekt można osiągnąć z sosami owocowymi. Żurawinowy, śliwkowy, morelowy – możliwości jest sporo, a w sezonie letnim możemy wykorzystać świeże produkty. Wbrew pozorom takie dipy dobrze komponują się nie tylko z różnymi rodzajami drobiu (kurczakiem, gęsią, kaczką), lecz również z wieprzowiną. Do tej kategorii można także zaliczyć różnego rodzaju chutneye owocowe, w tym z mango, pomarańczy czy moreli, które z powodzeniem mogą zastąpić ketchup.
Fot. Fotolia
A może coś ostrzejszego?
Nie musisz od razu przyrządzać ostrego chilli, by cieszyć się wyrazistym smakiem sosu. Pole do manewru jest tutaj szerokie, w zależności od tego, co będzie głównym składnikiem. I tak można wyróżnić sosy pieprzowe, paprykowe czy też imbirowe.
Jeśli chodzi o sosy pieprzowe – jedną z opcji jest przedstawiona wyżej propozycja. Do tego rodzaju dipów można jednak wykorzystać także inne odmiany pieprzu. Ziołowy, czerwony, czarny, mieszanka kolorowa czy też cayenne – wszystko zależy od tego, jak intensywny smak powinien mieć dany sos. Do tego nie zawsze trzeba korzystać z całych ziaren – jeśli nie lubisz rozgryzać lub wyjmować kulek, zawsze możesz posłużyć się pieprzem mielonym.
W przypadku sosów paprykowych również jest spory wybór. Przede wszystkim można korzystać zarówno ze świeżych warzyw – czy to łagodnych, czy też ostrych – jak również z suszonych lub proszkowanych. Kiedy sięgamy po świeże papryki dobrze jest je zblendować i wymieszać z odrobiną oliwy. Suszone z kolei lepiej połączą się z jogurtami lub śmietaną, nadając całości jeszcze intensywniejszego smaku.
Sosy imbirowe to z kolei propozycja dla osób, które lubią testować orientalne smaki. Są bardzo aromatyczne, dzięki czemu świetnie sprawdzą się jako dodatek do kurczaka lub innego drobiu. Imbir może występować samodzielnie (najprostszy sos to po prostu starty imbir z dodatkiem oliwy) lub w połączeniu z kurkumą, chilli czy cytryną. Strzałem w dziesiątkę może okazać się połączenie go z sosem sojowym lub teriyaki, które idealnie sprawdzi się do każdego rodzaju mięsa.
A Wy z jakich sosów najczęściej korzystacie? Wolicie sięgać po gotowe produkty, takie jak ketchup i musztarda, czy jednak przygotowujecie dipy samodzielnie? Podzielcie się swoimi sprawdzonymi recepturami na aromatyczne sosy do mięs z grilla! Czekamy na Wasze opinie!