Kurczak z grilla występuje w wielu postaciach: skrzydełek z grilla, szaszłyków na grilla z kurczakiem, piersi z kurczaka z grilla. Bywa nawet pieczony na rożnie w całości. Marynatę do kurczaka z grilla lub skrzydełek na grilla robi się na bazie ulubionych składników. Można wybierać spośród: oleju, oliwy, jogurtu naturalnego, octu, piwa, świeżego czosnku, musztardy, miodu, ziół, pieprzu cytrynowego, soli morskiej. Grillowany kurczak w marynacie jest bardziej soczysty i kruchy.
Mięso z grilla

Mięso z grilla

Grillowane potrawy są idealnym rozwiązaniem na ciepłe dni. Najpopularniejsze jest mięso z grilla, marynowane dzień wcześniej lub przypiekane ze świeżymi warzywami lub owocami. Na rożnie znaleźć można mniej lub bardziej przypiekane: kiełbasę, kolorowe szaszłyki, karkówkę, skrzydełka oraz udka kurczaka. Smakowicie smakują także grillowane ryby. Do mięsa z grilla warto dodać aromatyczne przyprawy, a ruszt wysmarować olejem, tak by skórka się nie przyklejała.

Ośmiornica z grilla

Ośmiornica z grilla

Ośmiornica jest egzotycznym przysmakiem, który zaskoczy niejednego smakosza. Ma dużą zawartość białka oraz witamin z grupy B. Aby ją rozmiękczyć, należy kilkukrotnie włożyć ją do wrzątku. Przed grillowaniem, dobrze jest podgotować ośmiornicę w wodzie z dodatkiem wina, cytryny, czosnku i ziół. Zamarynowane macki należy grillować po 2 min na każdej stronie. Po przygotowaniu, mięso jest miękkie i aromatyczne. Dobrym pomysłem jest podanie jej z bakłażanowym musem beszamelowym lub z kolendrą i tabasco.

Boczek z grilla

Boczek z grilla

Najprostsza w wykonaniu marynata do boczku na grilla to pieprz, sól oraz zioła prowansalskie. Warta uwagi jest też mieszanka przygotowana z musztardy, bazylii, tymianku, rozmarynu, chili, pieprzu oraz czosnku. Mięso obtoczone w marynacie należy włożyć do lodówki na kilka godzin. Boczek grillowany w plastrach można zawinąć wokół szynki, wątróbek drobiowych bądź kiełbasy. Pyszna i sycąca potrawa to ziemniaki z grilla z boczkiem i cebulką.

Dorsz z grilla

Dorsz z grilla

Dorsz z grilla ma doskonały smak i świetnie komponuje się z ziemniakami lub ryżem. Potrawa jest narodowym daniem w Portugalii. Mięso jest chude, białe i ma delikatny smak. Ryba łatwo rozpada się przy smażeniu, więc warto skropić ją wcześniej sokiem z cytryny i zanurzyć w mące. Świetnym pomysłem jest dorsz grillowany ze świeżym rozmarynem i sosem czosnkowym. Ryba zawiera znaczne ilości białka i potasu, więc stanowi świetne uzupełnienie diety.

Schab z grilla

Schab z grilla

Schab z grilla świetnie smakuje podany z dodatkiem pieczonych warzyw, pieczarek i boczku. Mięso przed grillowaniem warto zamarynować np. w marynacie miodowej, musztardowej, jogurtowej, curry bądź imbirowej, aby zyskało niepowtarzalny smak i aromat. Schab po wtarciu w niego przypraw i dodatków należy wstawić do lodówki na co najmniej kilka godzin. Po tym czasie można go grillować. Jeśli wyciekający tłuszcz będzie się zapalał, schab można od czasu do czasu podlać piwem (doda mu to słodszego smaku).

Kaszanka z grilla

Kaszanka z grilla

W sezonie grillowym prawdziwym przysmakiem jest kaszanka z grilla. Dodatkiem, który doskonale się z nią komponuje jest kiszona kapusta. Całkowite przygotowanie sycącej kaszanki o aromatycznym zapachu zajmuje około 30 minut. Najprostszym sposobem jest grillowanie w folii aluminiowej. Aby przyrządzić kaszankę z grilla z kapustą kiszoną, wystarczy ułożyć na folii kaszankę, a następnie jej jedną stronę obłożyć kapustą. Po drugiej stronie można położyć kiszonego ogórka. Folię należy szczelnie zawinąć. Tak przygotowany produkt umieszcza się na grillu. Kaszankę grilluje się do momentu, aż stanie się miękka, czyli około 20 minut.