Sposób przygotowania:
Steki wolowe z grilla
W przeddzien grillowania: Wode zagotowac z liscmi laurowymi i zielem angielskim. Do goracej dodac sol, saletre i cukier, dokladnie wymieszac do rozpuszczenia skladnikow. Odstawic do ostudzenia. Wszystki skladniki wymienione w pozycji do nacierania wymieszac i natrzec nimi dokladnie steki wolowe. Pozostala mieszanke dodac do ostudzonej zalewy. Mieso ulozyc w kamionkowym garnku i zalac zimna zalewa. Upewnic sie ze mieso jest dokladnie pokryte zalewa. Odstawic do nastepnego dnia do lodowki. Rozgrzac grill do sredniej temperatury okolo 10 min. W miedzyczasie pokrajac w plasterki swieza papryke i cebule, usmazyc na oleju do momentu zeszklenia cebuli. Ulozyc steki na ruszcie i grillowac okolo 3 min na kazdej stronie. Dlugosc grillowania zalezy od tego czy lubisz bardziej przypieczone czy tez nie. Ulozyc gotowe steki na polmisku, wylozyc na nie usmazona cebulke z papryka i udekorowac plasterkami pomarancza i zielenina. Podawac z "Podwojnie pieczonymi ziemniakami faszerowanymi" i "Letnia salatka z ogrodu babci Grazyny" Delicje - zycze smacznego !!!
elzbieta8960