Kaszanka, krupniok lub flak - nazw tego specjału jest sporo. Największą popularnością cieszy się on na Śląsku, jednak i w innych rejonach kraju ma swoich zwolenników. Niestety, dobrą kaszankę trudno jest dostać w sklepie. Jest na to prosta rada – zrobić własną, dokładnie taką, jaka odpowiada Ci najbardziej. Sprawdź naszą propozycję na domową kaszankę!
Czarna kaszanka jałowcowa
Aromatyczna, zawierająca w sobie mnóstwo mięsa i przede wszystkim pyszna. Taka właśnie jest najlepsza kaszanka. Zobacz jak łatwo ją przygotujesz we własnym domu!
1. Przygotuj: 0,5 kg wątróbki wieprzowej, 0,5 kg boczku, 0,5 kg podgardla, 1 kg głowizny, 1,5 kg innych podrobów wieprzowych (serce, płucka, ozorek, ryjek), 0,5 opakowania jałowca, 3 ząbki czosnku, 4 liście laurowe, 5-6 ziarenek ziela angielskiego, 1 kg kaszy gryczanej, 1 kg kaszy jęczmiennej, 2,5 litra krwi, jelita wieprzowe, sól i pieprz wedle uznania.
2. Mięso i podroby dokładnie opłucz pod bieżącą wodą, następnie przełóż do dużego garnka, zalej zimną wodą, dodaj liście laurowe i ziele angielskie i postaw na palniku. Gotuj na małym ogniu, wyjmując ugotowane porcje mięsa.
3. Po wyjęciu podrobów i mięsa, do gorącego wywaru (zdjętego już z ognia!) wrzuć przepłukane kasze i parz kilka minut, aby zrobiły się pół twarde. Następnie odcedź i zalej krwią.
4. Mięso i podroby zmiel w maszynce do mięsa, masę wymieszaj ze sparzoną kaszą, startym na tarce czosnkiem oraz roztartym w moździerzu jałowcem. Dodaj sól, pieprz i całość dokładnie wymieszaj.
5. Gotową kaszanką napełnij opłukane jelita, a następnie podziel je na małe pętka. Wrzuć je do gotującej się wody i parz około 30-40 minut. Tak przygotowane ostudź a następnie zjedz lub zamroź na później. Smacznego!
Ważne: Proporcje mięsa i podrobów można zmieniać w taki sposób, by uzyskać optymalny dla siebie smak.
Fot. Fotolia
Różne oblicza kaszanki
Z czym kojarzy Ci się kaszanka? Z grillem, krwią i wsią? Ten stereotyp jest dość powszechny. Okazuje się jednak, że ten wyrób można zrobić również na inne sposoby. Wbrew pozorom kaszanka nie musi zawierać krwi, a co najlepsze - wcale nie musi być w formie kiełbasy. Jakie są odmiany kaszanki?
Kaszanka biała jest uwielbiana przez wrażliwszych konsumentów. Powód jest prosty - z reguły nie zawiera w sobie ani mililitra krwi a liczba podrobów jest zmniejszona do minimum. Swoim składem często przypomina kiełbasę, z tą różnicą, że do mięsa dodaje się ugotowaną kaszę. W ten sposób uzyskuje się „miejską” wersję kaszanki, co jest szczególnie korzystne dla osób, które nie lubią smaku krwi lub zwyczajnie nie mogą jej nigdzie dostać.
Inną wersją jest kaszanka słoikowa. Powstaje ona, gdy zamiast do flaka, farsz zapakujemy do słoików i zapasteryzujemy. Dzięki temu uzyskamy weki, które można wykorzystać praktycznie w każdym momencie. Do słoików można przełożyć zarówno mieszankę czarną, jak i białą. Tego typu wyrób serwuje się często w postaci podsmażonej na patelni, jak zwykłe kaszotto.
Jeśli z kolei nie lubisz kaszy, koniecznie wypróbuj tradycyjnych żymloków lub bułczanek - jest to odmiana kiełbasy, w której mięso, podroby i krew miesza się z czerstwymi bułkami. Dzięki temu, że bułki są bardziej chłonne od kaszy, całość wychodzi znacznie ciemniejsza a dodatkowo intensywniej smakuje krwią. Ten przysmak z pewnością nie jest przeznaczony dla osób wrażliwych, choć warto go przynajmniej raz w życiu spróbować.
Fot. Fotolia
Jak jeść kaszankę?
Wbrew pozorom nie musimy jej jedynie smażyć czy grillować. Kaszanka to jeden z tych wyrobów, którego potencjału nawet sobie nie wyobrażamy. A szkoda - okazuje się bowiem, że można ją wykorzystać do szeregu rozmaitych dań, które nawet nie przyszłyby nam wcześniej do głowy. Co zatem przygotować z kaszanką?
Dodajesz wędlinę lub kiełbasę do jajecznicy? Jeśli tak, to spróbuj raz ją zamienić na kaszankę pokrojoną w plasterki. Zdziwisz się, jak to odmieni Twoje śniadanie. Podobny efekt osiągniesz dodając ją do frittaty lub tradycyjnego omletu. Ciekawym pomysłem jest także usmażenie jej razem z jajkiem sadzonym - całość wyjdzie bardzo pożywna a zarazem niebanalna!
Masz kaszankę w słoiku? To świetnie - w takiej formie możesz ją wykorzystać jako pastę kanapkową lub dodatek do innych mięs. Wypróbuj roladek wieprzowych z nadzieniem z kaszanki lub wykorzystaj ten wyrób jako farsz do kurczaka lub gęsi. Możesz również użyć kaszanki jako wypełniacza do tortilli lub nadzienia do naleśników.
Możesz ją wykorzystać jako zamiennik mięsa mielonego - gdy nie masz go w domu a do sklepu Ci nie po drodze - sięgnij po kaszankę. Świetnie nadaje się jako baza do kotletów mielonych lub jako nadzienie do faszerowanych papryk, jabłek lub pieczarek. Możesz ją wykorzystać również jako dodatek do pizzy (wówczas warto także dodać nieco kapusty kiszonej i jajko, by otrzymać wiejską wersję tego dania!) lub placków ziemniaczanych - zarówno do ciasta, jak i sosu. Brzmi pysznie, prawda?
Przygotowujecie swoje domowe wędliny, kiełbasy i kaszanki? Może macie swoje ulubione sposoby na wykorzystanie tego popularnego produktu? Podzielcie się swoimi pomysłami - czekamy na Wasze opinie!
Czarna kaszanka jałowcowa
Aromatyczna, zawierająca w sobie mnóstwo mięsa i przede wszystkim pyszna. Taka właśnie jest najlepsza kaszanka. Zobacz jak łatwo ją przygotujesz we własnym domu!
1. Przygotuj: 0,5 kg wątróbki wieprzowej, 0,5 kg boczku, 0,5 kg podgardla, 1 kg głowizny, 1,5 kg innych podrobów wieprzowych (serce, płucka, ozorek, ryjek), 0,5 opakowania jałowca, 3 ząbki czosnku, 4 liście laurowe, 5-6 ziarenek ziela angielskiego, 1 kg kaszy gryczanej, 1 kg kaszy jęczmiennej, 2,5 litra krwi, jelita wieprzowe, sól i pieprz wedle uznania.
2. Mięso i podroby dokładnie opłucz pod bieżącą wodą, następnie przełóż do dużego garnka, zalej zimną wodą, dodaj liście laurowe i ziele angielskie i postaw na palniku. Gotuj na małym ogniu, wyjmując ugotowane porcje mięsa.
3. Po wyjęciu podrobów i mięsa, do gorącego wywaru (zdjętego już z ognia!) wrzuć przepłukane kasze i parz kilka minut, aby zrobiły się pół twarde. Następnie odcedź i zalej krwią.
4. Mięso i podroby zmiel w maszynce do mięsa, masę wymieszaj ze sparzoną kaszą, startym na tarce czosnkiem oraz roztartym w moździerzu jałowcem. Dodaj sól, pieprz i całość dokładnie wymieszaj.
5. Gotową kaszanką napełnij opłukane jelita, a następnie podziel je na małe pętka. Wrzuć je do gotującej się wody i parz około 30-40 minut. Tak przygotowane ostudź a następnie zjedz lub zamroź na później. Smacznego!
Ważne: Proporcje mięsa i podrobów można zmieniać w taki sposób, by uzyskać optymalny dla siebie smak.
Fot. Fotolia
Różne oblicza kaszanki
Z czym kojarzy Ci się kaszanka? Z grillem, krwią i wsią? Ten stereotyp jest dość powszechny. Okazuje się jednak, że ten wyrób można zrobić również na inne sposoby. Wbrew pozorom kaszanka nie musi zawierać krwi, a co najlepsze - wcale nie musi być w formie kiełbasy. Jakie są odmiany kaszanki?
Kaszanka biała jest uwielbiana przez wrażliwszych konsumentów. Powód jest prosty - z reguły nie zawiera w sobie ani mililitra krwi a liczba podrobów jest zmniejszona do minimum. Swoim składem często przypomina kiełbasę, z tą różnicą, że do mięsa dodaje się ugotowaną kaszę. W ten sposób uzyskuje się „miejską” wersję kaszanki, co jest szczególnie korzystne dla osób, które nie lubią smaku krwi lub zwyczajnie nie mogą jej nigdzie dostać.
Inną wersją jest kaszanka słoikowa. Powstaje ona, gdy zamiast do flaka, farsz zapakujemy do słoików i zapasteryzujemy. Dzięki temu uzyskamy weki, które można wykorzystać praktycznie w każdym momencie. Do słoików można przełożyć zarówno mieszankę czarną, jak i białą. Tego typu wyrób serwuje się często w postaci podsmażonej na patelni, jak zwykłe kaszotto.
Jeśli z kolei nie lubisz kaszy, koniecznie wypróbuj tradycyjnych żymloków lub bułczanek - jest to odmiana kiełbasy, w której mięso, podroby i krew miesza się z czerstwymi bułkami. Dzięki temu, że bułki są bardziej chłonne od kaszy, całość wychodzi znacznie ciemniejsza a dodatkowo intensywniej smakuje krwią. Ten przysmak z pewnością nie jest przeznaczony dla osób wrażliwych, choć warto go przynajmniej raz w życiu spróbować.
Fot. Fotolia
Jak jeść kaszankę?
Wbrew pozorom nie musimy jej jedynie smażyć czy grillować. Kaszanka to jeden z tych wyrobów, którego potencjału nawet sobie nie wyobrażamy. A szkoda - okazuje się bowiem, że można ją wykorzystać do szeregu rozmaitych dań, które nawet nie przyszłyby nam wcześniej do głowy. Co zatem przygotować z kaszanką?
Dodajesz wędlinę lub kiełbasę do jajecznicy? Jeśli tak, to spróbuj raz ją zamienić na kaszankę pokrojoną w plasterki. Zdziwisz się, jak to odmieni Twoje śniadanie. Podobny efekt osiągniesz dodając ją do frittaty lub tradycyjnego omletu. Ciekawym pomysłem jest także usmażenie jej razem z jajkiem sadzonym - całość wyjdzie bardzo pożywna a zarazem niebanalna!
Masz kaszankę w słoiku? To świetnie - w takiej formie możesz ją wykorzystać jako pastę kanapkową lub dodatek do innych mięs. Wypróbuj roladek wieprzowych z nadzieniem z kaszanki lub wykorzystaj ten wyrób jako farsz do kurczaka lub gęsi. Możesz również użyć kaszanki jako wypełniacza do tortilli lub nadzienia do naleśników.
Możesz ją wykorzystać jako zamiennik mięsa mielonego - gdy nie masz go w domu a do sklepu Ci nie po drodze - sięgnij po kaszankę. Świetnie nadaje się jako baza do kotletów mielonych lub jako nadzienie do faszerowanych papryk, jabłek lub pieczarek. Możesz ją wykorzystać również jako dodatek do pizzy (wówczas warto także dodać nieco kapusty kiszonej i jajko, by otrzymać wiejską wersję tego dania!) lub placków ziemniaczanych - zarówno do ciasta, jak i sosu. Brzmi pysznie, prawda?
Przygotowujecie swoje domowe wędliny, kiełbasy i kaszanki? Może macie swoje ulubione sposoby na wykorzystanie tego popularnego produktu? Podzielcie się swoimi pomysłami - czekamy na Wasze opinie!
user