Sposób przygotowania:
Steki z rekina na grillu
Steki przełożyłam z zamrażarki do lodówki. Rozmrażały się powoli w oryginalnie zamkniętym opakowaniu około 15 godzin. Kiedy już się rozmroziły, wyjęłam je z foliowej torebki, opłukałam pod zimną bieżącą wodą i osuszyłam dokładnie w papierowym ręczniku lekko odciskając. Każdy kawałek oprószyłam z obu stron solą i białym pieprzem, włożyłam do pojemniczka, zalałam sokiem cytrynowym i olejem, posypałam pokruszonymi listkami laurowymi. Przykryłam szczelnie pojemnik i odstawiłam w chłodne miejsce. Planowałam marynować steki 2 godziny, ale w rzeczywistości spędziły w tej marynacie aż 6 godzin. Tackę aluminiową ułożyłam na rozpalonym grillu i ułożyłam na niej kawałki ryby. Piekłam ją po kilka minut w każdej strony – nie jestem w stanie dokładnie określić czasu, bo nikt z biesiadujących nie miał zegarka. Rybka ładnie się zrumieniła, miała zwarte delikatne mięso, pachniała i smakowała cytrynowo.
evita0007
Babciagramolka
msewka
cherry
edytaha
Loulou
misia5
edytaha
Zapraszam do mnie, zrobimy powtórkę :)
misia5
Z miłą chęcią:)
Bahus
edytaha
O... płetwy w Makro nie widziałam :)
Babciagramolka
Bahus mnie wyprzedził z tą zupą z rekina . Nigdy nie jadłam ale podobno rarytas . Z tego co wiem to jest specyficznie kleista . Nie wiem czy u nas sprzedają płetwy z rekina .
edytaha
Zupa z płetwy rekina to dla mnie taka sama egzotyka co zupa z jaskółczych gniazd, ale taki stek z rekina w sosie chrzanowym to świetny pomysł :)