SUPERPRZEPIS

Steki z rekina na grillu

  • 13
  • edytaha
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 14
Steki z rekina na grillu Więcej zdjęć (2)

Nie jestem specjalistką od ryb - szczególnie tak egzotycznych, ale ta przygotowana w najprostszy sposób, smakowała rewelacyjnie!

Składniki:

Steki z rekina na grillu

 

  • opakowanie 80 dag mrożonych steków z rekina (mój „przypłynął” z Namibii)
  • sok z 1,5 cytryny
  • 3 łyżki oleju
  • 2 listki laurowe
  • sól
  • biały pieprz

Sposób przygotowania:

Steki z rekina na grillu
Steki przełożyłam z zamrażarki do lodówki. Rozmrażały się powoli w oryginalnie zamkniętym opakowaniu około 15 godzin. Kiedy już się rozmroziły, wyjęłam je z foliowej torebki, opłukałam pod zimną bieżącą wodą i osuszyłam dokładnie w papierowym ręczniku lekko odciskając. Każdy kawałek oprószyłam z obu stron solą i białym pieprzem, włożyłam do pojemniczka, zalałam sokiem cytrynowym i olejem, posypałam pokruszonymi listkami laurowymi. Przykryłam szczelnie pojemnik i odstawiłam w chłodne miejsce. Planowałam marynować steki 2 godziny, ale w rzeczywistości spędziły w tej marynacie aż 6 godzin. Tackę aluminiową ułożyłam na rozpalonym grillu i ułożyłam na niej kawałki ryby. Piekłam ją po kilka minut w każdej strony – nie jestem w stanie dokładnie określić czasu, bo nikt z biesiadujących nie miał zegarka. Rybka ładnie się zrumieniła, miała zwarte delikatne mięso, pachniała i smakowała cytrynowo.
Steki z rekina na grillu
Steki marynowałam w soku z cytryny,, oleju i przyprawach.