Sposób przygotowania:
Przepyszne angielskie burgery
Zacznijmy od mięsa. W naszym kraju nie jest łatwo kupić dobrej jakości wołowinę. Niestety, jesteśmy nadal nastawieni na produkcję bydła ras mlecznych nie mięsnych, choć widzę postępy w tej dziedzinie.
Angielska wołowina znacznie różni się od polskiej, jakością, przerostem, kolorem i czasem przygotowania. Zawdzięcza to rasom mięsnym, powszechnym w tym kraju, takim jak Simmental czy Limousin.
Ale wróćmy do przepisu. Kupujemy naszą ładną, jasną wołowinkę, w ilości około 0.5 kg. I teraz istota rzecz. Ostrym nożem dokładnie siekamy mięso jak potrafimy najdrobniej. Możemy je przepuścić przez maszynkę z grubymi oczkami ale efekt już nie ten sam.
Dodajemy przyprawy: sól, pieprz, czosnek, sos Worcester, cebulkę i musztardę. Sekretem dobrego burgera jest bardzo dokladne wymasowanie mięsa.
Jak to robimy. Najpierw ręcznie mieszamy dokładnie składniki przez 5 min. Każdą dloń polewamy leciutko oliwą i masujemy mięsko nadal. Po 5 min polewamy ręce ciepłą wodą z kranu i mokrymi nadal ugniatamy naszą wołowinę. Proces powtarzamy 2 razy minimum!!
Kiedy mięso jest już dokładnie wymasowane, umoczonymi w oliwie rękami formujemy okrągłe burgery, grubości około 2 cm. Kto lubi różowawe w środku może się pokusić o 3 cm grubości.
Nagrzewamy patelnię z tłuszczem, najlepiej, jeśli jest to patelnia grilowa. Ważne aby była porządnie przez kilka minut nagrzana do wysokiej temperatury a następnie należy lekko zmniejszyć gaz. Smażymy po kilka minut z każdej strony.
Wskazówki najistotniejsze:
1- burgery obracamy tylko raz
2- Nie dociskamy ich łopatką do patelni
3- nie jeździmy nimi po patelni, siedzą sobie tam gdzie wylądowały pierwotnie
4- nie nakłuwamy i nie sprawdzamy czy aby już widelcem!!
5-tłuszcz musi być solidnie nagrzany, stabilny w temperaturze ale nie dymiący jeszcze, tak aby mięso zamknęło wszystkie soki w środku od razu
I co dalej? Sałata, czerwona cebulka, bekon, korniszonek i dobry, własny sos a co najważniejsze dobra, zgrilowana bulka.
Podany przepis to baza ale jednocześnie lubię ją najbardziej. Mięso można doprawiać, wędzonym serem, papryką, pesto wg fantazji własnej-:)
Smacznego życzę z pochmurnego dziś Portsmouth
Angielska wołowina znacznie różni się od polskiej, jakością, przerostem, kolorem i czasem przygotowania. Zawdzięcza to rasom mięsnym, powszechnym w tym kraju, takim jak Simmental czy Limousin.
Ale wróćmy do przepisu. Kupujemy naszą ładną, jasną wołowinkę, w ilości około 0.5 kg. I teraz istota rzecz. Ostrym nożem dokładnie siekamy mięso jak potrafimy najdrobniej. Możemy je przepuścić przez maszynkę z grubymi oczkami ale efekt już nie ten sam.
Dodajemy przyprawy: sól, pieprz, czosnek, sos Worcester, cebulkę i musztardę. Sekretem dobrego burgera jest bardzo dokladne wymasowanie mięsa.
Jak to robimy. Najpierw ręcznie mieszamy dokładnie składniki przez 5 min. Każdą dloń polewamy leciutko oliwą i masujemy mięsko nadal. Po 5 min polewamy ręce ciepłą wodą z kranu i mokrymi nadal ugniatamy naszą wołowinę. Proces powtarzamy 2 razy minimum!!
Kiedy mięso jest już dokładnie wymasowane, umoczonymi w oliwie rękami formujemy okrągłe burgery, grubości około 2 cm. Kto lubi różowawe w środku może się pokusić o 3 cm grubości.
Nagrzewamy patelnię z tłuszczem, najlepiej, jeśli jest to patelnia grilowa. Ważne aby była porządnie przez kilka minut nagrzana do wysokiej temperatury a następnie należy lekko zmniejszyć gaz. Smażymy po kilka minut z każdej strony.
Wskazówki najistotniejsze:
1- burgery obracamy tylko raz
2- Nie dociskamy ich łopatką do patelni
3- nie jeździmy nimi po patelni, siedzą sobie tam gdzie wylądowały pierwotnie
4- nie nakłuwamy i nie sprawdzamy czy aby już widelcem!!
5-tłuszcz musi być solidnie nagrzany, stabilny w temperaturze ale nie dymiący jeszcze, tak aby mięso zamknęło wszystkie soki w środku od razu
I co dalej? Sałata, czerwona cebulka, bekon, korniszonek i dobry, własny sos a co najważniejsze dobra, zgrilowana bulka.
Podany przepis to baza ale jednocześnie lubię ją najbardziej. Mięso można doprawiać, wędzonym serem, papryką, pesto wg fantazji własnej-:)
Smacznego życzę z pochmurnego dziś Portsmouth