Sposób przygotowania:
Przepyszne gołąbki w sosie pomidorowymPrzygotowanie:
Do garnka wkładam kapustę( najpierw ścinam twardsze, części kapusty, tu koło głąba), woda ma wrzeć lekko tak aby liście zmiękły.
Wyjmujemy po 2-3 liście i znowu czekamy by zmiękły.Do miski wkładam zmieloną łopatkę, doprawiam ją solą pieprzem i dodaje jajko.Mieszam farsz i zostawiam na 30 minut by przeszło przyprawami . Gotuje ryż w osolonej wodzie( 4 szklanki wody daje).
Ugotowany ryż przemywam pod bieżącą wodą i zostawiam na sicie na chwilkę by odsączył się z wody. Dodaje ryż do mięsa, mieszam i nakładam farsz na przygotowane liście kapusty. Zwijam i podsmażam gołąbki na patelni.
Do brytfanki wkładam kiście kapusty, które mi zostały i układam na nich gołąbki. Zalewam wodą tak aby przykryć gołąbki, dodaje listek laurowy i ziele ewentualnie sól do smaku. Gotuje koło godziny, teraz dodaje przecier pomidorowy i doprawiam jeśli brakuje czegoś w smaku.
Dalej dusze gołąbki, teraz już w przecierze, wychodzi nam sos pomidorowy, jest trochę rzadki wiec w zimnej wodzie tak pół szklanki rozrabiam 4 łyżki mąki i wlewam to do gołąbków.
Sos robi się gęściejszy , na końcu dodajemy śmietanę.