Sposób przygotowania:
Przepyszne Mini Bułeczki wg Dorci
W misce rozkruszamy drożdże, dodajemy cukier, 50 ml ciepłego mleka, 3 łyżki mąki, mieszamy i odstawiamy na około 20-30 min w ciepłe miejsce przykrywając miskę ściereczką. Po tym czasie dodajemy pozostałe wszystkie składniki i wyrabiamy ręcznie ciasto około 10 minut. Odstawiamy ponownie w ciepłe miejsce na około 50 minut. Następnie podsypujemy blat mąką i rozwałkowujemy ciasto nie za cienko (tak na około 1,5 cm grubości), potem np szklanką wykrawamy kółka, czyli nasze mini bułeczki ;) i układamy na blaszce na papierze do pieczenia. Pozostawiamy jeszcze bułeczki do wyrośnięcia około 30 minut.Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni C. Bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy makiem i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy do złocistego koloru 25 minut. Z takiej porcji ciasta mi wychodzi około 32 bułeczek (na 2 razy do piekarnika). Czasami robię też warkocze i inne kształty ;) Można oczywiście wg własnego uznania robić różne kształty i wielkości ;) Bułeczki najlepsze są na ciepło z masełkiem lub jak kto woli i znikają w oka mgnieniu nim zdążą ostygnąć ;) Życzę smacznego!!!