Sposób przygotowania:
Rogaliki Babci Ani
Na początku drożdże drobno rozgniatamy, wkładam do głębokiego garnuszka dodając do nich 0,5 łyżeczki cukru, 100 ml. mleka a następnie dokładnie mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się wszystkich składników. Na stolnice lub blat wysypujemy kilogram mąki, dokładamy margarynę a następnie dolewamy zaczyn z drożdży i mleko. Po dokładnym wygnieceniu ciasta rozwałkowujemy na kształt koła o średnicy około 40 cm. i grubości 1,5-2 mm. Następnie dzielimy koło jak pizze na 16 równych kawałków i nakładamy 0,5 łyżeczki marmolady na każdy wycięty trójkąt. Zawijamy ciasto i formujemy w kształt rogalika. Gotowy rogalik smarujemy z wierzchu ubitym jajkiem i obtaczamy wierzch w cukrze. Pieczemy w temperaturze około 160st.C aż uzyskają złocisty kolor (około 10 min).
msewka
klemens