Sposób przygotowania:
Przesłodka tarta z dynią-kulinarne wyprawy Jamiego
Przepis na tą wspaniałą tartę znalazłam w książce Jamiego Olivera. Zmodyfikowałam przepis wg własnych upodobań, efektem czego powstała najwspanialsza dyniowa tarta. Przygotuj foremkę do tarty. Ze składników podanych na spód szybko zagnieć ciasto, owiń je folia spożywczą i włóż do lodówki na min. 1-2 godziny. Teraz czas na nadzienie dyniowe. Włóż dynię do głębokiego rondelka, zalej ją zagęszczonym mlekiem, dodaj cukier trzcinowy oraz laskę wanilii, doprowadź do wrzenia i gotuj na malutkim ogniu przez kwadrans. Po tym czasie zdejmij rondelek z ognia a dynię zmiksuj blenderem. Powstałą masę wystudź po przykryciem, aby uniknąć powstaniu kożucha. Ciastem na spód wylep foremkę, ciasto przykryj pergaminem i wysyp ryżem lub grochem. Wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz przez 10 minut, po tym czasie usuń pergamin z ryżem i piecz przez kolejne 10 minut. Lekko przestudź spód, wyłóż na niego masę dyniową, zmniejsz temperaturę pieczenia do 160 stopni. Piecz ciasto przez 20-30 minut do stężenia masy dyniowej. Gotową tartę wystudź i podziel na porcje i podawaj z bitą śmietaną.