kontakt1982

kontakt1982

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 262]

Przesłodka tarta z dynią-kulinarne wyprawy Jamiego

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Wspaniała tarta wg Jamiego Olivera, z karmelowym dyniowym nadzieniem na kruchym spodzie, niebo na ziemi :)

Przesłodka tarta z dynią-kulinarne wyprawy Jamiego

Składniki:

Przesłodka tarta z dynią-kulinarne wyprawy Jamiego

 

  • tarta:

 

 

  • 250 g mąki
  • 50 g cukru
  • 125 g zimnego masła
  • 1 duże jajko
  • kilka łyżek lodowatej wody

 

 

  • nadzienie:

 

  • 1 dynia (500g), obrana,pokrojona w kostkę (użyłam dyni hokkaido)
  • 500 ml mleka zagęszczonego
  • 200 g cukru trzcinowego
  • 1 laska wanilii, przekrojona wzdłuż
  • 2 duże jajka

Sposób przygotowania:

Przesłodka tarta z dynią-kulinarne wyprawy Jamiego
Przepis na tą wspaniałą tartę znalazłam w książce Jamiego Olivera. Zmodyfikowałam przepis wg własnych upodobań, efektem czego powstała najwspanialsza dyniowa tarta. Przygotuj foremkę do tarty. Ze składników podanych na spód szybko zagnieć ciasto, owiń je folia spożywczą i włóż do lodówki na min. 1-2 godziny. Teraz czas na nadzienie dyniowe. Włóż dynię do głębokiego rondelka, zalej ją zagęszczonym mlekiem, dodaj cukier trzcinowy oraz laskę wanilii, doprowadź do wrzenia i gotuj na malutkim ogniu przez kwadrans. Po tym czasie zdejmij rondelek z ognia a dynię zmiksuj blenderem. Powstałą masę wystudź po przykryciem, aby uniknąć powstaniu kożucha. Ciastem na spód wylep foremkę, ciasto przykryj pergaminem i wysyp ryżem lub grochem. Wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz przez 10 minut, po tym czasie usuń pergamin z ryżem i piecz przez kolejne 10 minut. Lekko przestudź spód, wyłóż na niego masę dyniową, zmniejsz temperaturę pieczenia do 160 stopni. Piecz ciasto przez 20-30 minut do stężenia masy dyniowej. Gotową tartę wystudź i podziel na porcje i podawaj z bitą śmietaną.