Tit

Tit

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 820]

Przezroczysty makaron z mięsem mielonym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Makaron moczyć w gorącej wodzie 10 minut, odcedzić. Mięso wymieszać z sosem sojowym, winem ryżowym i olejem sezamowym. Rozgrzać ol

Przezroczysty makaron z mięsem mielonym

Składniki:

Przezroczysty makaron z mięsem mielonym

 

  • 200 g mięsa mielonego (wołowe lub wieprzowe)
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • 1 łyżeczka wina ryżowego (lub dowolnego innego)
  • 200 g przezroczystego makaronu (z fasoli mung)
  • 1 łyżka oleju
  • 2 cebulki dymki razem ze szczypiorkiem
  • 2 cm imbiru
  • 1-2 ząbki czosnku
  • Sos
  • 1 łyżka sosu sojowego (jasnego)
  • 1 łyżka wina (ryżowego lub wytrawnego sherry - może być także nalewka babuni)
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki cukru
  • ½ łyżeczki oleju sezamowego
  • 1 szklanka bulionu drobiowego

Sposób przygotowania:

Przezroczysty makaron z mięsem mielonym
Makaron moczyć w gorącej wodzie 10 minut, odcedzić. Mięso wymieszać z sosem sojowym, winem ryżowym i olejem sezamowym. Rozgrzać olej w woku na dużym ogniu, gdy będzie gorący wrzucić mięso rozgniatając grudki, smażyć aż zacznie brązowieć. Odsunąć mięso i włożyć dymkę pokrojoną w półtalarki, pastę z soi i chilli. Smażyć mieszając przez parę sekund i zsunąć mięso z powrotem do środka. Wymieszać wszystkie składniki sosu i wlać do smażonej potrawy, gotować jeszcze 8 minut, posypać szczypiorkiem i podawać.