halina

halina

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 717]

Przysmak z kiełbaskami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 2

Przepis dla osób lubiących wprowadzić coś innego do jadłospisu.

Przysmak z kiełbaskami

Składniki:

Przysmak z kiełbaskami

 

  • brązowa soczewica 40 dag
  • czosnek 3-4 ząbki
  • seler naciowy 2 łodygi
  • pomidory 50 dag
  • suszone peperonii 1 sztuka
  • oliwa 4 łyżki
  • rosół warzywny instant 2 łyżki
  • małe kiełbaski wieprzowe 8 sztuk
  • ocet balsamiczny 4 łyżki
  • natka pietruszki 6 gałązek
  • sól do smaku

Sposób przygotowania:

Przysmak z kiełbaskami
Soczewicę zalać litrem wody,zagotować,zmniejszyć ogień, garnek przykryć, soczewicę gotować 40 minut. Czosnek obrać,posiekać. Seler oczyścić, pokroić. Pomidory sparzyć, zdjąć skórkę. Miąższ pokroić w kostkę. Soczewicę odcedzić, wodę zachować. Na połowie oliwy dusić czosnek i seler, posypać pokruszoną peperonii. Wrzucić pomidory, dusić 10 minut. Dodać soczewicę, 300 ml wody z gotowania soczewicy i rosół, doprowadzić do wrzenia, przykryć,gotować 10 minut. Przyprawić solą i octem. Resztę oliwy rozgrzać, smażyć na niej kiełbaski 8 minut. Podawać z soczewicą. Posypać natką.

Tagi:

soczewica