kołczu

kołczu

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 77]

Pstrąg duszony w piwie i koperku

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Ciekawy przepis na pstrąga

Pstrąg duszony w piwie i koperku

Składniki:

Pstrąg duszony w piwie i koperku

 

  • 1 kg pstrąga
  • sól, mieszanka ziół
  • dwie duże cebule
  • duży pęczek koperku
  • 2 szklanki piwa

Sposób przygotowania:

Pstrąg duszony w piwie i koperku

Rybę umyć, pozbawić skrzeli, dokładnie natrzeć solą, oraz posypać przyprawami. Cebulę pokroić w plasterki , ułożyć wraz z rybą w naczyniu żaroodpornym . Obficie posypując pokrojonym koperkiem. Dodać piwo. Piec w piekarniku 200 °C 15 – 20 min. Potrawę można także przyrządzić w naczyniu żaroodpornym w mikrofalówce. Zamiast piwa można stosować śmietanę.

Przepis udostępniony dzięki uprzejmości Zakładu Hodowli Pstrąga w Zaporze - Mylof.