Sposób przygotowania:
Pstrąg gotowany na parze
Cytrynę wyszorować, sparzyć wrzątkiem, przeturlać dłonią po blacie i wykroić z niej 3 plasterki. Koperek opłukać, otrzepać z wody.
Pstrągi oczyścić, odciąć łebki (niekoniecznie, ale tak lepiej mieszczą się na talerzu), opłukać pod bieżącą wodą i osuszyć papierowym ręcznikiem.
Z obu stron i od środka oprószyć solą i cytrynowym pieprzem. Do środka każdej ryby włożyć przekrojony na pół plasterek cytryny i 1-2 gałązki koperku, ułożyć je w parowarze i gotować około 30 minut.
Podawać od razu do ugotowaniu z dodatkiem kawałka cytryny. Moje pstrągi dostały do towarzystwa gotowane na parze ziemniaki i marchew oraz zakwaszone sokiem z cytryny ogórki z koperkiem.
Pstrągi oczyścić, odciąć łebki (niekoniecznie, ale tak lepiej mieszczą się na talerzu), opłukać pod bieżącą wodą i osuszyć papierowym ręcznikiem.
Z obu stron i od środka oprószyć solą i cytrynowym pieprzem. Do środka każdej ryby włożyć przekrojony na pół plasterek cytryny i 1-2 gałązki koperku, ułożyć je w parowarze i gotować około 30 minut.
Podawać od razu do ugotowaniu z dodatkiem kawałka cytryny. Moje pstrągi dostały do towarzystwa gotowane na parze ziemniaki i marchew oraz zakwaszone sokiem z cytryny ogórki z koperkiem.
rashi
edytaha
Ja cieszę się parowarem od niedawna, ale dość często z niego korzystam, zazwyczaj do ryb i warzyw. Pstrąg i marchewka z pary są bezkonkurencyjne w smaku :)