edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Pstrąg gotowany na parze

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 4/5 głosów: 24

Zdrowe, lekkie, łatwostrawne danie. Jego zaletą jest łatwość przygotowania i wygoda, jaką daje możliwość jednoczesnego ugotowania w parowarze ziemniaków i marchewki.

Pstrąg gotowany na parze Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pstrąg gotowany na parze

NA 3 PORCJE

  • 3 nieduże pstrągi (po jednym na osobę)
  • sól
  • pieprz cytrynowy
  • cytryna
  • kilka gałązek koperku

Sposób przygotowania:

Pstrąg gotowany na parze
Cytrynę wyszorować, sparzyć wrzątkiem, przeturlać dłonią po blacie i wykroić z niej 3 plasterki. Koperek opłukać, otrzepać z wody.

Pstrągi oczyścić, odciąć łebki (niekoniecznie, ale tak lepiej mieszczą się na talerzu), opłukać pod bieżącą wodą i osuszyć papierowym ręcznikiem.

Z obu stron i od środka oprószyć solą i cytrynowym pieprzem. Do środka każdej ryby włożyć przekrojony na pół plasterek cytryny i 1-2 gałązki koperku, ułożyć je w parowarze i gotować około 30 minut.

Podawać od razu do ugotowaniu z dodatkiem kawałka cytryny. Moje pstrągi dostały do towarzystwa gotowane na parze ziemniaki i marchew oraz zakwaszone sokiem z cytryny ogórki z koperkiem. 
Pstrąg gotowany na parze
Umyte, osuszone ryby oprószyć solą i pieprzem.
Pstrąg gotowany na parze
Do środka każdej ryby włożyć plasterek cytryny i koperek.
Pstrąg gotowany na parze
Przygotowane ryby umieścić w pojemniku parowara.
Pstrąg gotowany na parze
Gotować około pół godziny, podawać bezpośrednio po przyrządzeniu.

Tagi:

ryba