Sposób przygotowania:
Nadziewany pstrąg w boczku z selerowymi frytkamiETAP 1
RYBY:
Przepłukane i osuszone ryby skrapiamy sokiem z cytryny. Jak kto woli, możemy odciąć głowy (tak jak u mnie).
Rybę po wierzchu i w środku nacieramy olejem oraz oprószamy solą i pieprzem. Tak przygotowaną odstawiamy i przygotowujemy nadzienie.
ETAP 2
Pomidory kroimy w paseczki, oliwki przekrawamy na połowę, ser feta kroimy w kostkę.
Rozdrobnione składniki łączymy z natką pietruszki.
ETAP 3
Gotową sałatką wypełniamy środki ryb.
ETAP 4
Każdą z ryb owijamy 2 plasterkami boczku (jeśli mamy krótkie plasterki musimy użyć ich więcej). Naczynie żaroodporne smarujemy olejem i układamy w nim ryby.
Danie wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy około 35 minut w 180°C.
ETAP 5
SELEROWE FRYTKI:
Między czasie seler obieramy, kroimy w słupki, przekładamy do naczynia do zapiekania, skrapiamy olejem i oprószamy przyprawami do smaku.
Gdy ryby będą gotowe wyjmujemy je z piekarnika, przykrywamy folią spożywczą by nie straciły temperatury, a w ich miejsce do piekarnika wkładamy seler.
Frytki pieczemy około 10 minut.
LauraLaura
ciasteczka
Czekoladka 2