Sposób przygotowania:
Pieczony pstrąg w marynacie imbirowej
Pstrągi dokładnie myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Imbir ścieramy na tarce o małych oczkach i nacieramy nim ryby. Oprószamy je też pieprzem cytrynowym i solą, skrapiamy oliwą. Przykrywamy i wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Wkładamy do środka ryby plasterki pora, cytryny kawałki masła i gałązki koperku. Na wierzchu też kładziemy cytrynę, koperek i masło.
Zawijamy w folię aluminiową i pieczemy 20 minut w temperaturze 180 stopni.
Następnie rozchylamy folię i pieczemy jeszcze 10 minut, aby skórka się zarumieniła.
Wkładamy do środka ryby plasterki pora, cytryny kawałki masła i gałązki koperku. Na wierzchu też kładziemy cytrynę, koperek i masło.
Zawijamy w folię aluminiową i pieczemy 20 minut w temperaturze 180 stopni.
Następnie rozchylamy folię i pieczemy jeszcze 10 minut, aby skórka się zarumieniła.