Mniam1

Mniam1

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 871]

Pstrąg w sosie pomidorowo-paprykowym z warzywami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Rybę przygotowałam inspirując się tradycyjną potrawą, którą najczęściej przygotowuje się na Wigilię. Mowa tutaj o znanej rybie po grecku, która pomimo niezrozumiałej dla mnie nazwy jest bardzo smaczna.

Pstrąg w sosie pomidorowo-paprykowym z warzywami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Pstrąg w sosie pomidorowo-paprykowym z warzywami

 

Sposób przygotowania:

Pstrąg w sosie pomidorowo-paprykowym z warzywami

ETAP 1:

Pstrąg w sosie pomidorowo-paprykowym z warzywami
Warzywa zetrzeć na tarce i krótko podsmażyć.

Pora rozciąć na pół, opłukać z ewentualnych zanieczyszczeń i posiekać w piórka. Na rozgrzanej oliwie podsmażyć, aż nieco zmięknie. Marchewkę, selera i pietruszkę obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej lub na tarczy do cięcia w słupki. Warzywa lekko podsmażyć i przełożyć do brytfanny lub garnka z szerokim dnem.

ETAP 2:

Pstrąg w sosie pomidorowo-paprykowym z warzywami
Warzywa zalać wodą i dodać liście laurowe i ziele angielskie.

Wlać wodę, tak aby przykryła warzywa i dusić razem z liśćmi laurowymi i zielem angielskim na małym ogniu.

ETAP 3:

Pstrąg w sosie pomidorowo-paprykowym z warzywami
Do warzyw dodać koncentrat pomidorowy i sos paprykowy.

Kiedy warzywa będą miękkie i woda odparuje dodać koncentrat pomidorowy, sos paprykowy i doprawić. Chwilę jeszcze podusić.

ETAP 4:

Pstrąg w sosie pomidorowo-paprykowym z warzywami
Przyprawionego pstrąga upiec w piekarniku.

Filety z pstrąga natrzeć solą, pieprzem cytrynowym i oliwą. Ułożyć na blasze wyłożonej folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C. Piec przez około 20min. Rybę przełożyć warzywami na dużym i głębokim półmisku.
Pstrąga można też obtoczyć w mące i usmażyć na patelni, ale akurat miałam rozgrzany piekarnik :)


Tagi:

papryka