Sposób przygotowania:
Pstrąg w sosie pomidorowo-paprykowym z warzywamiETAP 1:
Pora rozciąć na pół, opłukać z ewentualnych zanieczyszczeń i posiekać w piórka. Na rozgrzanej oliwie podsmażyć, aż nieco zmięknie. Marchewkę, selera i pietruszkę obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej lub na tarczy do cięcia w słupki. Warzywa lekko podsmażyć i przełożyć do brytfanny lub garnka z szerokim dnem.
ETAP 2:
Wlać wodę, tak aby przykryła warzywa i dusić razem z liśćmi laurowymi i zielem angielskim na małym ogniu.
ETAP 3:
Kiedy warzywa będą miękkie i woda odparuje dodać koncentrat pomidorowy, sos paprykowy i doprawić. Chwilę jeszcze podusić.
ETAP 4:
Filety z pstrąga natrzeć solą, pieprzem cytrynowym i oliwą. Ułożyć na blasze wyłożonej folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C. Piec przez około 20min. Rybę przełożyć warzywami na dużym i głębokim półmisku.
Pstrąga można też obtoczyć w mące i usmażyć na patelni, ale akurat miałam rozgrzany piekarnik :)