Zsa Zsa

Zsa Zsa

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 144]

Pstrąg łososiowy z warzywami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Pyszna i zdrowa rybka w otoczeniu kolorowych warzyw :)

Pstrąg łososiowy z warzywami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Pstrąg łososiowy z warzywami

 

  • Filet pstrąga łososiowego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki margaryny bądź masła do podsmażenia ziemiaków
  • sok z 1/2 cytryny
  • pieprz (najlepiej cytrynowy)
  • warzywa - ja użyłam mieszanki groszku, marchewki,kalafiora i kukurydzy
  • ziemniaki
  • sól, pieprz, papryka ostra i słodka
  • kawalątek sera typu parmesan (ja użyłam Dziugasa) do starcia na wierzch

Sposób przygotowania:

Pstrąg łososiowy z warzywami
Ziemniaki obieramy, kroimy w kawałki i gotujemy ( świetnie sprawdzają się ziemniaki które zostały nam poprzedniego dnia z obiadu). Kawałki ziemniaków wrzucamy na rozgrzaną patelnię z odrobiną masła/margaryny, smażymy tak długo aż będą chrupkie. Pstrąg: jeżeli filet posiada skórę to ją ostrożnie ściągamy. W miseczce mieszamy oliwę z sokiem z cytryny, powstałą miksturą smarujemy pstrąga z obu stron. Solimy go i dopieprzamy. Umieszczamy w grillu elektrycznym na dosłownie kilka minut, aby nie zrobił się suchy! Warzywa przygotowujemy według uznania, ale najlepiej jak wiadomo na parze ;) Układamy wszystko na talerzu ,na wierzch rybki ścieramy odrobinę parmesanu. Dodatkowo możemy ozdobić ziołami :) Polecam serdecznie!
Pstrąg łososiowy z warzywami
Smarujemy pstrąga mieszanką oliwy i soku z cytryny z obu stron.
Pstrąg łososiowy z warzywami
Kawałki ziemniaków wrzucamy na rozgrzaną patelnię z odrobiną masła/margaryny, smażymy tak długo aż będą chrupkie.
Pstrąg łososiowy z warzywami
Warzywa przygotowujemy według uznania, ale najlepiej jak wiadomo na parze.

Tagi:

sery ser pstrąg