Sposób przygotowania:
Pstrąg nadziewanyETAP 1:
Całe pstrągi umyć, osuszyć, odciąć głowy, a następnie skropić sokiem z cytryny, posypać solą i pieprzem i odstawić do lodówki.
Warzywa pokroić: pora w półplasterki, cebulę w piórka, marchewkę i pieczarki w zapałkę.
Na patelni rozpuścić 1/4 kostki masła, wrzucić marchewkę i selera, podsmażyć kilka minut i dodać resztę warzyw. Smażyć, mieszając, około 10 minut. Doprawić solą i pieprzem.
Brzuszki pstrągów nafaszerować warzywami. Dołożyć do każdego po plasterku masła.
Z folii aluminiowej przygotować rękawy, włożyć do nich pstrągi z plasterkiem masła na wierzchu.
ETAP 2:
Pstrągi wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na 20-25 minut. Po tym czasie rybki są gotowe :)