Igraszki Losu

Igraszki Losu

Złoty Ekspert
[Przepisów: 836]

Pstrąg pieczony na gałązkach świerkowych

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Przepis zapożyczony od Karola Okrasy, okazał się strzałem w 10. Prosty, smaczny i niezwykle aromatyczny pstrąg jest hitem każdej imprezy :)

Pstrąg pieczony na gałązkach świerkowych Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Pstrąg pieczony na gałązkach świerkowych

 

 

Sposób przygotowania:

Pstrąg pieczony na gałązkach świerkowych
Pstrąga pozbawionego głowy myjemy, osuszamy, lekko solimy.Z papieru do pieczenia przygotowujemy 4 sakiewki, które pomieszczą po 1 pstrągu. Na papierze do pieczenia układamy gałązki świerkowe, na gałązkach układamy pokrojony w plasterki czosnek i cytrynę. Na każdej gałązce układamy pstrąga, na niego ścieramy masło ( po 1 łyżeczce na pstrąga). Tak przygotowanego pstrąga zawijamy papierem do pieczenia tworząc coś na kształt cukierka. Pstrąga pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 15-20 minut, lub grillujemy na grillu od 15-25 minut. Pstrąga serwujemy od razu w sakiewce, lub po wyfiletowaniu razem z cząstkami cytryny.
Pstrąg pieczony na gałązkach świerkowych
Etap 1 Pstrąg na gałązkach świerkowych przed pieczeniem
Pstrąg pieczony na gałązkach świerkowych
Etap 2 Pstrąg po upieczeniu a przed filetowaniem

Tagi:

pstrąg