maagda23

maagda23

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 42]

Pstrąg pieczony w folii

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pstrąg pieczony w piekarniku, w folii

Pstrąg pieczony w folii Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pstrąg pieczony w folii

 

 

Sposób przygotowania:

Pstrąg pieczony w folii
Pstrągi myjemy, oczyszczamy z łusek i odcinamy głowy. Ryby solimy i pieprzymy zarówno na wierzchu jak i w środku i odstawiamy na ok. 30 minut do lodówki. Następnie odmierzamy odpowiedni kawałek folii aluminiowej i smarujemy masłem w miejscu gdzie będzie leżała ryba. Kładziemy pstrąga na tak przygotowaną folię. Do środka ryby wkładamy łyżeczkę masła czosnkowego, plastry cytryny oraz koper. Na wierzch ryby kładziemy koper, kawałki masła oraz pokrojony ząbek czosnku. Tak przygotowaną rybą zawijamy w folię z której kształtujemy "miseczkę" zostawiając odkryty wierzch. Pieczemy ok. 25 minut w piekarniku rozgrzanym do ok. 180 st. C. Można podawać z warzywami.
Pstrąg pieczony w folii
Cytryna i czosnek potrzebne do przyrządzenia ryby.
Pstrąg pieczony w folii
Do środka ryby wkładamy łyżeczkę masła czosnkowego, plastry cytryny oraz koper.
Pstrąg pieczony w folii
Na wierzch ryby kładziemy koper, kawałki masła oraz pokrojony ząbek czosnku.
Pstrąg pieczony w folii
Przygotowana ryba gotowa do wstawienia do piekarnika.

Tagi:

pstrąg