Aleksandra Cichocka

Aleksandra Cichocka

Szef Kuchni
[Przepisów: 101]

Książka Kucharska: 100 przepisów przy diecie cukrzycowej

Pstrąg pieczony w folii z pomarańczą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Danie niskokaloryczne, bogate w białko

Pstrąg pieczony w folii z pomarańczą

Składniki:

Pstrąg pieczony w folii z pomarańczą

 

  • Na 4 porcje:
  • 4 filety z pstrąga (4x 100 g)
  • 2 łyżeczki (10 g) octu z czerwonego wina
  • 2 łyżeczki (10 g) oleju rzepakowego
  • 1 sztuka (250 g) umytej pomarańczy, pokrojonej ze skórą w plastry
  • kilka świeżych listków werbeny
  • sól do smaku, lepiej mniej, niż więcej

Sposób przygotowania:

Pstrąg pieczony w folii z pomarańczą

Umyte i osuszone filety z pstrąga posól, skrop octem z czerwonego wina, polej olejem i odstaw na godzinę do lodówki. Wyjmij pstrąga z lodówki, każdy filet ułóż na folii aluminiowej i na każdym filecie połóż plaster pomarańczy, szczelnie zawiń w folię aluminiową i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz około 30 minut. 


142 kcal/1 porcję


Dowiedz się więcej o zaleceniach dietetycznych dla osób z cukrzycą.

Tagi:

pstrąg