Aleksandra Cichocka

Aleksandra Cichocka

Szef Kuchni
[Przepisów: 101]

Książka Kucharska: 100 przepisów przy diecie cukrzycowej

Pstrąg pieczony z lubczykiem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Mało kalorii dużo białka

Pstrąg pieczony z lubczykiem

Składniki:

Pstrąg pieczony z lubczykiem

 

  • Na 4 porcje:
  • 4 filety z pstrąga (4x 100 g)
  • 2 łyżeczki (10 g) soku z pomarańczy
  • 2 łyżeczki (10 g) oliwy z oliwek
  • 4 gałązki świeżego lubczyku lub szczypta suszonego
  • sól do smaku, lepiej mniej, niż więcej

Sposób przygotowania:

Pstrąg pieczony z lubczykiem

Umyte i osuszone filety z pstrąga posól, skrop sokiem z pomarańczy, polej oliwą z oliwek i odstaw na godzinę do lodówki. Wyjmij pstrąga z lodówki, ułóż filety w żaroodpornym naczyniu, polej pozostałym sokiem z pomarańczy i oliwą i na każdy filet połóż gałązkę lubczyku lub posyp suszonym lubczykiem. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 20-30 minut.


121 kcal/1 porcję


Doweidz się więcej o zaleceniach dietetycznych dla osób z cukrzycą.


Tagi:

pstrąg