ewaeu

ewaeu

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 293]

Pstrąg w zielonym płaszczu z pora

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Bardzo lubimy ryby. Taki przepis podpowiedziała mi moja córka. Powiedziała ,, pycha,, , a ja sprawdziłam . Zgadza się. Super rybka.

Pstrąg w zielonym płaszczu z pora Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Pstrąg w zielonym płaszczu z pora

 

Sposób przygotowania:

Pstrąg w zielonym płaszczu z pora

ETAP 1:

Pstrąg w zielonym płaszczu z pora
Przygotowanie farszu z cebuli , jabłka i selera naciowego

Ryby oczyścić, umyć i osuszyć. Z łyżki oleju, pieprzu cytrynowego i soli zrobić marynatę. Posmarować ryby i zostawić w lodówce na ok 20 min.


Na patelni rozgrzać 3 łyżki oleju rzepakowego i zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę. Dodać pokrojone drobno pół jabłka i posiekane dwie łodygi selera. Dodać przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, zioła, sól. Podusić przez kilka minut pod przykryciem na małym ogniu. Przestudzić. Pora podzielić na liście. Umyć i zblanszować.

ETAP 2:

Pstrąg w zielonym płaszczu z pora
Nadziewanie ryby wczesniej przygotowanym farszem

Rybę napełnić farszem i zawinąć w liście pora. Brytfannę posmarować olejem rzepakowym i ładnie ułożyć rybę z pokrojonymi na ćwiartki jabłkami i pokrojonymi na ok 3 cm kawałki łodygami selera, resztą pora i plastrami cebuli.

ETAP 3:

Pstrąg w zielonym płaszczu z pora
Ryba przygotowana w brytfannie i rękawie do pieczenia

Przykryć folią aluminiową, albo brytfannę włożyć do rękawa do pieczenia. Pieczenie ok 40 min -180 stopni. Na 15 min przed końcem zdjąć folię. Rybę podawać ciepłą. Smacznego.


Tagi:

pstrąg pory