Sposób przygotowania:
Pstrąg wędzony
Kupujemy świeże pstrągi (żywe!) i najlepiej aby je odrazu 'wypatroszyli'. W letniej wodzie rozpuszczamy sól, dodajemy ziele angielskie i liscie laurowe, do zalewy wkładamy rybki i pozostawiamy je na całą noc.
Następnego dnia wyjmujemy ryby z zalewy. Do miękkiego masła dodajemy całą przyprawę do ryb oraz pieprz - mieszamny dokładnie i nakładamy tak przygotowaną 'marynate' do wnętrza ryb.
Ryby wkładamy do specjalnej siatki (z haczyków ryby spadaja i w trakcie wędzenia zmienialiśmy sposób ich przymocowania), wędzimy niecałe 2h w temp 60* na drewnie owocowym.
Ryby najlepiej smakują na ciepło, są mega delikatne i soczyste. Jeśli nie zjemy naraz wszystich to można później odgrzać w piekarniku ale nie dłuzej niz 10 minut aby sie stały się suche.
Następnego dnia wyjmujemy ryby z zalewy. Do miękkiego masła dodajemy całą przyprawę do ryb oraz pieprz - mieszamny dokładnie i nakładamy tak przygotowaną 'marynate' do wnętrza ryb.
Ryby wkładamy do specjalnej siatki (z haczyków ryby spadaja i w trakcie wędzenia zmienialiśmy sposób ich przymocowania), wędzimy niecałe 2h w temp 60* na drewnie owocowym.
Ryby najlepiej smakują na ciepło, są mega delikatne i soczyste. Jeśli nie zjemy naraz wszystich to można później odgrzać w piekarniku ale nie dłuzej niz 10 minut aby sie stały się suche.