Martyna12

Martyna12

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 303]

SUPERPRZEPIS

Gulasz ziemniaczany z karkówką i podgrzybkami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Rozgrzewający, sycący gulasz warzywny z karkówką wieprzową oraz grzybami leśnymi. Pyszne danie jednogarnkowe.

Gulasz ziemniaczany z karkówką i podgrzybkami  Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Gulasz ziemniaczany z karkówką i podgrzybkami

 

Sposób przygotowania:

Gulasz ziemniaczany z karkówką i podgrzybkami

ETAP 1:

Gulasz ziemniaczany z karkówką i podgrzybkami

Karkówkę pokroić w kostkę, cebulę posiekać drobno.

W głębokim rondlu/garnku rozgrzać smalec, usmażyć na rumiano mięso, dodać cebulę, zeszklić.

ETAP 2:

Gulasz ziemniaczany z karkówką i podgrzybkami

Obrane, umyte ziemniaki pokroić w kostkę, marchewki w plastry.

Do mięsa dołożyć ziemniaki oraz marchewki, smażyć kolejne 5 min co jakiś czas mieszając.

ETAP 3:

Gulasz ziemniaczany z karkówką i podgrzybkami

Grzyby dokładnie umyć, obgotować przez 5 min, dodać do garnka.

ETAP 4:

Gulasz ziemniaczany z karkówką i podgrzybkami

Wlać rosół lub bulion, dołożyć liście laurowe, ziele angielski oraz majeranek.

Dusić na minimalnym gazie przez kolejne 40 min do miękkości warzyw.

Co jakiś czas mieszając.

W między czasie doprawić sola i pieprzem.

Danie podawać gorące, posypane natką pietruszki.