Zgobisz

Zgobisz

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 402]

Zapiekane rolady wołowe w sosie pieczarkowym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Nadziewane rolady wołowe to kultowe danie kuchni śląskiej – można je podać na niedzielny obiad z modrą kapustą i nie koniecznie z kluskami śląskimi.

Zapiekane rolady wołowe w sosie pieczarkowym Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Zapiekane rolady wołowe w sosie pieczarkowym

 

  • 1 kg. wołowiny (udziec)
  • tłuszcz do smażenia (masło klarowane)
  • 30 g. boczku wędzonego (pokroić w kostkę)
  • 2 kiszone ogórki (pokroić w kostkę)
  • 1 mała cebula (pokroić w kostkę)
  • 3 ząbki czosnku (przecisnąć przez praskę)
  • musztarda
  • przyprawy: sól / pieprz

 

Sposób przygotowania:

Zapiekane rolady wołowe w sosie pieczarkowym
► Mięso umyć, oczyścić z błon i pokroić w poprzek włókien na plastry, płaty mięsa włożyć między folię spożywczą i rozbić delikatnie tłuczkiem. Mięso przyprawić solą i pieprzem, posmarować musztardą, obłożyć boczkiem, ogórkiem, cebulą i czosnkiem. Zwinąć w roladę, związać sznurkiem kuchennym i wstawić do lodówki na noc.

► Na tłuszczu obsmażyć rolady z każdej strony i przełożyć obsmażone do naczynia żaroodpornego.

► SOS : do tłuszczu po smażeniu rolad wrzucić gałązkę rozmarynu, cebulę, pieczarki i podsmażyć. Gdy cebula i pieczarki zrumienią się podlać bulionem, dodając jeszcze suszonego rozmarynu żeby sos był bardzo aromatyczny.

► Rolady w naczyniu żaroodpornym wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 120 minut w temperaturze 190C / Termoobieg /, w razie potrzeby podlewać przygotowanym sosem. Po wyjęciu miękkich rolad, sos zagęścić mąka z dodatkiem śmietany.
Zapiekane Rolady Wołowe w Sosie Pieczarkowym
Rolady obsmażyć z każdej strony i przełożyć obsmażone do naczynia żaroodpornego - pieć w nagrzanym piekarniku.
Zapiekane Rolady Wołowe w Sosie Pieczarkowym
Mięso przyprawić solą i pieprzem - posmarować musztardą - obłożyć boczkiem - ogórkiem - cebulą i czosnkiem.
Zapiekane Rolady Wołowe w Sosie Pieczarkowym
Mięso umyć - oczyścić z błon i pokroić w poprzek włókien na plastry - płaty mięsa włożyć między folię spożywczą i rozbić delikatnie tłuczkiem.