2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1493]

Pstrągi w tymianku i solnej skorupce

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 19

Ryby pod każdą postacią uwielbiamy, są proste do obróbki, a najlepiej smakują nam pieczone, za marynowane w tymianku, cytrynie i solnej skorupce zachęcają do konsumpcji, jednak należy pamiętać, aby przed zjedzeniem zdjąć z nich skórkę. Poezja!

Pstrągi w tymianku i solnej skorupce Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Pstrągi w tymianku i solnej skorupce

 

  • 2 wypatroszone pstrągi ze skórą
  • ½ cytryny
  • 2 łyżeczki suszonego tymianku
  • Sól gruboziarnista himalajska do posypania
  • 4 ząbki czosnku
  • Pieprz cytrynowy do smaku

Sposób przygotowania:

Pstrągi w tymianku i solnej skorupce

ETAP 1:

Pstrągi w tymianku i solnej skorupce
Pstrągi w całości nacieramy ziołami cytrynę kroimy

Ryby myję wycieram ręcznikiem papierowym, nie odcinaćm głowy ani ogona!, nacieram tymiankiem oraz pieprzem kolorowym,

ETAP 2:

Pstrągi w tymianku i solnej skorupce
w środek wkładamy cytryny nacieramy solą

w środek wkładam pokrojone plasterki cytryny, skórę posypuję gruboziarnistą solą, wkładam ryby -każdą osobno do woreczka do pieczenia, w środek dodaję po dwa ząbki czosnku, zawiązuję i wkładam na 2 godziny do lodówki.

ETAP 3:

Pstrągi w tymianku i solnej skorupce
Ryby układamy w naczyniu żaroodpornym i pieczemy

Piekę w nagrzanym piekarniku do 180*c przez 20 minut, serwuję w całości na półmisku, podaję solo lub z dowolnymi dodatkami.
Smacznego!